{ "title": "Arabaşı Hamuru", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/arabasi-hamuru.jpg", "date": "21.01.2024 02:42:36", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Arabaşı hamuru, bu çorba ekmek ile değil yanında hazırlanan hamur parçaları yutularak yenen bir yemektir. Arabaşı yemeği en yaygın olarak İç Anadolu bölgesinde yapılmaktadır. Aslında ilk duyduklarında herkes nasıl bir yemek diye merak ediyor. Çünkü çorbanın yanında hazırlanan hamurun yutularak yenmesi biraz garip gelebilir. Ama bu yemeğin özelliği budur. Arabaşı hem damak tadınıza farklı bir lezzet katacak hem de değişik bir yemek öğrenmiş olacaksınız. Biraz uğraştırıcı olsa da eve gelen misafirlerinizi ağırlarken sunabileceğiniz farklı bir lezzettir. Mutlaka arabaşı yemeğini hem tadın hem de evinizde yapın.

Arabaşı hamuru için gerekli olan malzemeler
Arabaşı hamuru için gerekli olan malzemeler
Arabaşı hamuru nasıl yapılır?

Önce arabaşının hamurunu hazırlayalım, tencerenin içine 3 su bardağı koyalım ve kaynamaya bırakalım. Diğer tarafta 2 bardak suyun içine unu ekleyelim ve mikser yardımı ile iyice çırparak akışkan bir hamur hazırlayalım. Tenceredeki kaynayan suyun içine tuzunu atalım. Daha sonra suda incelttiğimiz hamuru tencerede kaynayan suyun içerisine yavaşça eklerken devamlı karıştıralım. Dökme işlemi sırasında karıştırmayı kesinlikle bırakmayın ve çok hızlı karıştırın. Dökme işleminin ardından arada bir karıştırarak yaklaşık olarak 15-20 dakika arasında pişirelim. Arabaşının hamuru kenarlardan içeriye doğru toparlanmaya başlayınca arabaşının hamuru hazır duruma gelmiş demektir. Daha sonra fırın tepsisine dökerek soğuması için bırakalım.

Arabaşı hamurunun çorbası nasıl yapılır?

Öncelikle tavuğu yıkayalım ve düdüklü tencerenin içine koyarak yaklaşık 20 dakika kadar pişirelim. Diğer tarafta tavanın içine yağ eklemeden unu ilave edelim ve kavuralım. Kavurduğumuz un soğuduktan sonra elenerek bir kâsenin içine alalım. Haşladığınız tavuğun suyundan alarak kavrulmuş unun içine ekleyin ve akışkan bir kıvam kısacası ayran kıvamında karışım hazırlayalım. Tavanın içine sıvı yağı ve salçayı ekleyerek kavuralım ardından tavuk suyunu ilave edelim. Daha sonra unlu karışımı da yavaşça ekleyelim. Tuzunu kontrol edelim ve damak tadına göre ayarlayarak kaynamaya bırakalım. Reyhanı güzelce yıkadıktan sonra sapı ile çorbanın içine koyalım ve tadı geçince içinden alalım. Kaynayan çorbanın içine kemiklerinden ayırdığınız tavuk etlerini didikleyerek ekleyelim. Çorbayı bir müddet daha kaynatalım. Fırın tepsisine döktüğümüz hamurları baklava dilimi şeklinde keserek hazırlayalım. Daha sonra üzerine hazırladığımız çorbayı koyalım, üzerine pul biber, karabiber ve limon suyunu ekleyelim. Kesilen hamurlardan alıp çorbanın içine atalım.

Afiyet olsun.
" } ] }