{ "title": "Çiğ Börek Hamuru", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/cig-borek-hamuru(1).jpg", "date": "20.01.2024 04:55:49", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek hemen hemen ülkenin dört bir köşesinde sevilerek tüketilmeye başlandı. Eskişehir'e giden herkesin ilk olarak yemek istediği şey çiğ börektir herhalde. Özellikle de tiren garına yolu düşen birçok kişi istasyonun her köşesinde çiğ börek tezgâhları görmesi mümkündür. Çiğ börek incecik hamurun ve kıymalı harcın oluşturduğu muhteşem bir lezzettir. Tatar böreği diye de bilinen bu börek iyi yapılır hamuru ince ve az unla açılırsa fazla yağ çekmez ve muhteşem bir lezzet harikasına dönüşür. Herkesin canı istediği her an Eskişehir'e gitme gibi bir lüksü olmadığı için iş başa düştü öyle değil mi? Bayanlar haydi kolları sıvayalım ve mutfağımızın yolunu tutalım.

Çiğ börek hamuru için gerekli malzemeler
Çiğ Börek Hamuru Nasıl Yapılır?

Unu derin bir kâseye alıp ortasını çukur yapalım. İçine yumurta, yoğurt, su, süt, sirke ve tuzu ilave edip yoğuralım yoğurma işlemi sırasında elinize hamur yapışıyor ise biraz un ilave edebiliriz. Yoğurduğumuz hamuru buz dolabında 30 dakika bekletelim. Bekletip dinlendirdiğimiz hamura işaret parmağımızla bastırdığımız da oluşan çukur eski halini alıyor ise hamur kıvamına almış demektir. Dinlenen hamuru düz bir zemine alıp ceviz büyüklüğünde eşit parçalara bölelim ve yuvarlak bezeler elde edelim. Her bir bezeyi kahvaltı tabağı büyüklüğünde açalım. İçine 300 gram yağsız kıymaya bir baş kuru soğan, bir çay kaşığı tuz ve kara biber ile hazırladığımız harçtan 2 kaşık koyup yarım ay şeklinde kapatalım.

Çiğ börek hamurunda püf nokta: hamurun çok sert olmaması ve iyi dinlenmesi bir de açarken fazla un kullanmadan açılması eğer fazla un kullanılmış ise iyice unu çırpınmalıdır ve bir de börekler iyice ısıtılmış bol yağda fazla börek konmadan kızartmalıdır.
" } ] }