{ "title": "Ekmek Hamurundan Börek", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/ekmek-hamurundan-borek.jpg", "date": "21.01.2024 16:16:04", "author": "sebahat coşgun", "article": [ { "article": "Ekmek Hamurundan Börek, ekmek hamuru birçok hamur işini hazırlamak için çok uygun bir hamurdur. Evde hamurun kıvamını tutturmayı başaramayanlar, herhangi bir fırından makul bir fiyata ekmek hamuru alarak çok lezzetli tarifler hazırlayabilir. Ne kadar lezzetli olacağına uyguladıktan sonra sizde inanamayacaksınız. Kolay gelsin.

Ekmek Hamurundan Börek Malzemeleri
İç Harcı için
Hamuru Açmak için
Üzerine sürmek için:
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 çay kaşığı toz şeker
Ekmek Hamurundan Börek Nasıl Yapılır?

Hamurumuz hazır olduğu için böreği yapmaya ilk olarak iç harcını hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için geniş bir tavaya sıvı yağı alıyoruz. Bir miktar kızardıktan sonra kıymayı ilave ediyoruz. Kıymanın rengi kahverengiye dönünceye kadar karıştırmak suretiyle kavuruyoruz. Kuru soğanları ve biberleri yemeklik doğrayıp kıymanın üzerine ilave ediyoruz. Soğanlar ve biberler diriliğini kaybedinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra tuzunu ve baharatlarını ilave ettikten sonra karıştırıp, bir miktar soğuması için balkona veya benzeri bir yere kaldırıyoruz.

Ekmek hamurundan bir elin yumruğundan biraz daha ufak bezeler oluşturuyoruz. Mutfak tezgâhının üzerine sıvı yağ sürüyoruz. Bezenin üzerine de sıvı yağ sürüp açabildiğimiz incelikte açıyoruz. Daha sonra merdane bir yere bırakılıp parmak uçları ile hamurun kenarlarından çekiştirip açmaya devam edilir. Bu açma yöntemi biraz usta işidir. Hamurunuz da yırtılmalar olur ise önemli değil. Önemli olan lezzeti yakalayabilmek için hamurun tıpkı baklava hamuru gibi arkasını gösterecek inceliğe ulaşmış olması. Hamur yeteri kadar açıldıktan sonra, hamuru tam ortadan ikiye ayıracak bir çizgi halinde iç harcı yerleştiriyoruz. Hamurun bir ucundan tutup diğerinin üzerine yerleştiriyoruz. Daha sonra iç harcı koyduğumuz kısmından başlayarak diğer ucuna doğru fazla sıkışık olmayacak şekilde sarıyoruz. Fırın tepsisini yağlayıp, tepsinin tam ortasına salyangoz gibi fazla sıkı olmayacak şekilde sarıyoruz. Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayıp, tepsiyi dolduruyoruz.

Yumurta sarısının üzerine 1 çay kaşığı toz şeker atıp çırpıyoruz ve böreğin üzerine sürüyoruz.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişiriyoruz. Böreğimiz fırından çıkardıktan sonra üzerine fırça ile fazla ıslatmadan su sürüyoruz. Bu işlem böreğin kuruluğunu giderecektir. Daha sonra üzerine bir bez örtüp 10 dakika dinlendiriyoruz.

Afiyet olsun.

Not: Fırından çıkan hamur ürünlerini fırından çıkar çıkmaz keserseniz hem sağlıksız olur hem de keserken ezilir.
" } ] }