{ "title": "Ekmek Kadayıfı Hamuru", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/ekmek-kadayifli-hamur.jpg", "date": "19.01.2024 19:14:10", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde daha çok yapıldığı için, o yörelere özgü bir lezzet olsa da yurdumuzun her bir köşesinde kolaylıkla bulunabilir.

Ekmek kadayıfı, genellikle marketlerden hazır bulunup, alınır ve sadece şerbeti dökülerek sofralarda kendisine yer bulur. Vereceğimiz tarif ile ekmek kadayıfının hamurunu yoğurup, tamamı ile kendi tatlınızı yapabilirsiniz. Yapımı oldukça basit ve sizi yormadan yapıldığı için, en önemli günlerde bile ikram için kısa süre içinde tatlıyı yaparsınız. Ekmek kadayıfı, bilindiği üzere kaymakla yenildiği zaman lezzeti katlanmaktadır. Bazı yörelerimiz de ekmek tatlısının, çikolatalısı, vişnelisi gibi farklı türde ekmek kadayıfı yapılmakta ve lezzet çeşitliliği yaratılmaktadır.

Ekmek kadayıfı hamurunu malzemeleri
Ekmek kadayıfı hamurumuzun kıvamını sağlamak için
Ekmek kadayıfın şerbeti için
Ekmek kadayıfı hamuru nasıl yapılır?

Ekmek kadayıfı hamuruna geçmeden önce, şerbeti hazırlamak için, 3 su bardak toz şekerinin tamamını tencereye koyup, kaynatıyoruz. Ardından beş damla limon suyunu damlatıp, şerbetimiz koyu kıvama gelinceye kadar, yavaş yavaş suyunu ve kalan 2 bardak toz şekerini şerbete ekliyoruz. Şerbetini yaptıktan sonra, soğuması için ocaktan alıyoruz. Daha sonra fırınımızı açıp, 250 dereceye ayarlıyoruz. Hamur için, uygun bir kabın içine, toz şeker ve mayamızı eritmek için, sütümüzü ılık olacak şekilde döküyoruz. Maya eridikten sonra, kabın içine diğer malzemelerimizi ekleyip, ekmek kadayıfı hamurunu yoğurmaya başlıyoruz. Eğer ekmek kadayıf hamurunun miktarı gözünüze az gelirse, bir daha yaptığınızda ölçüleri oranlı bir şekilde artırabilirsiniz. Ancak size verilen bu miktarlarda, bir tepsi kadar olmaktadır. Diğer taraftan da kadayıf hamuru fazla gelirse, hamurdan bir kısım keserek pişirilebilir, kalan parçayı da buzluğa atıp aha sonra hazırlamak için saklayabilirsiniz.

Hazırladığımız ekmek kadayıfı hamurunu 20 dakika kadar dinlendiriyoruz. Hamur dinlenirken, 30 veya 40 santimetre genişliğinde, metal tepsi, cam olan ya da kadayıfın daha ince olmasını tercih ederseniz daha büyük tepside kullanabilirsiniz. Dinlenen ekmek kadayıf hamurunu, seçtiğimiz tepsiye olacak şekilde, oklavayla açalım. Bundan sonraki adımda yağladığımız tepsiye hamuru yerleştirip kabarması ve mayalanması için, üstünü nemli bir bez ile örtüp, 2 saat kadar bekliyoruz. Bu süre bittikten sonra mayalanan ve kabaran ekmek kadayıf hamurunun altını ve üstünü nar gibi kızarana kadar, önceden ısıtmış olduğumuz fırınımızda iyice pişiyoruz. Pişen ekmek kadayıf hamurunu, soğumasını bekliyoruz. Burada size tavsiyemiz, en az bir gün bekletirseniz, ekmek kadayıfı daha lezzetli ve daha güzel olacaktır. Bir gün bekletildiğini düşünerek, sonraki gün pişen ekmek kadayıfını, daha geniş bir tepsiye alıp, kadayıfın üzerine önceden hazırlanan şerbeti ilave ediyoruz. Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları ise tepsiyi ocağın üstüne koyup, kısık ateşte yavaş yavaş, saat yönünde çevirirken, az az şerbeti üstüne döküyoruz. Şerbeti daha iyi yemesi için, kadayıfın ortasına artı şekilde derin çizik atıyoruz. Bu şekilde, tüm şerbeti döküyoruz. Şerbetini emdikten sonra, üstüne kaymak, dondurma veya krema ekleyebilir, zevkinize göre de fındık ve fıstık parçacıkları serperek, dilimleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }