{ "title": "Ekşi Hamur", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/eksi-hamur.jpg", "date": "19.01.2024 05:53:37", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Ekşi hamur yapmak biraz zahmetlidir. Ama evimiz de kendimiz yaparak daha sağlıklı hamur elde etmiş oluruz. Hazır mayanın yerine evde kendi yaptığımız mayayı kullanırsak istediğimiz sonucu elde ederiz. Ekşi maya, katkılı hamur ile yapılan ekmeklere çok güzel tat ve aroma katacaktır. Ayrıca mayasını kendi yaptığımız hamurların, ekmekleri de geç bayatlar.

Sürekli yaptığım bir ekşi hamur tarifini sizlerle paylaşmak isterim. Tamamıyla kendi deneyimlerim sonucu, ortaya çıkan bir ekşili hamur mayasıyla mis gibi köy ekmekleri yapabilirsiniz. Mutfağınızdan bu enfes kokuları eksik etmeyin.

Ekşi hamur için gerekli olan malzemeler
Ekşi Hamur Nasıl Yapılır?

Öncelikle hazırlayacağımız ekşi hamur mayasının kabı, önemlidir. Bu kaplar çelik, alüminyum olmaması gerek, çünkü maya bu kaplar içinde aşınır ve sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Bunun yerine en uygun seçenek, cam ve gıdaların saklanması için üretilen uygun kaplardır. O yüzden kullanacağımız kap, ağzı kapaklı cam ya da plastik kap olmalıdır. Diğer önemli bir konu ise maya hazırlarken klorsuz ve temiz su kullanmamız gereklidir. Son olarak da kullanacağımız un çeşitli, isteğinize göre değişir. Ama ben beyaz buğday ununu tercih ettim.

Ekşi mayanın hazırlanması yaklaşık 4 gün sürüyor ve 5. Gün kullanıma hazır hale geliyor. Ağzı kapaklı maya kabımızın içini bir güzel yıkıyor ve kuruluyoruz. İçerisine bir çay bardağı unu döküyoruz. Yarım çay bardağı suyu ilave ettikten sonra, tahta kaşık ile karıştırıyoruz. Maya kabımızın kapağını kapatarak, ılık olan bir yere kaldırıyoruz. Ertesi gün yine aynı işlemi uyguluyoruz. Maya kabımızın kapağını açıyoruz ve içerisine, bir çay bardağı unu ve yarım çay bardağı suyu dökerek karıştırıyoruz. Biz bu işlemi 4 gün boyunca, aynı şekilde uyguluyoruz.4. Gün sonunda mayamız artık kabarmış ve ekşimiş hale geldi.

Son olarak tahta kaşık ile karıştıralım ve buzdolabına kaldıralım. Artık ekşi mayamız kullanıma hazırdır. Ekmek hamuru için bir su bardağı, yaptığımız kayadan konulması yeterlidir. Ekşi mayamız dolapta beklerken, üzerinde gri bir tabaka oluşabilir. Bu gayet normaldir. Eğer bunun yerine pembe olarak görürseniz mayanız bozulmuş demektir ve kullanmadan çöpe atınız. Tekrar yenisini yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }