{ "title": "Erişte Hamuru", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/eriste-hamuru.jpg", "date": "19.01.2024 02:26:59", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Erişte hamurunu yoğurmak biraz kuvvet isteyen, zor bir işlemdir. Ama gözünüz korkmasın, aynı zamanda çok eğlencelidir. Hazır makarnaların yerine yapılan erişteler hem daha sağlıklı hem de vitamin deposu olur. Protein bakımından çok zengin bir yemek çeşididir. Çocuklarımız, erişte makarnasını bayılarak yemektedirler. Erişte ile yoğurdun uyumu mükemmeldir ve tereyağı ile kavrulursa tadına doyum olmaz.

Kış mevsimlerinde daha rahat etmemiz için, yazdan erişteler hazırlanır. Kesilen eriştelerin daha lezzetli olması için, sizlerde ek malzemeler kullanabilirsiniz. Örneğin; Tavamızda kavurduğumuz erişteleri, kaynayan suya ilk önce, bir avuç pirincimizi koyalım. Böylelikle hem daha farklı lezzet ortaya çıkıyor. Denemenizi tavsiye ederim.

Erişte hamuru için gerekli malzemeler
Erişte Hamuru Nasıl Yapılır?

Öncelikle yoğurma kabına, unumuzu alıyoruz ve havuz şeklinde ortasını açıyoruz. Sonra, yumurtaları ekliyoruz ve ardından suyu, sütü ve tuzu ekliyerek ilk yoğurma işlemimize başlıyoruz. Katılan malzemeler iyice harmanlandıktan sonra, bir naylon poşetin arasına koyuyoruz. Konulan erişte hamuru iyice sertleştiği için, yoğurmak zorlaşacaktır. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar, bu işlemi sürekli yapıyoruz. Sonra 1 saat dinlenmeye alıyoruz. Dinlenen erişte hamurunun, bezelerini almaya başlayalım. Dinlenen hamuru, oklava yardımıyla açmaya başlayalım. Birer santim kalınlığında açılan hamurlar, temiz bir örtüye serilir. Serilen hamurlar, içleri çekene kadar bekletilir ve ardından kuruyan hamurlar, iki tanesi üst üste konularak şeritler halinde kesilmeye başlanır. Ardından, kibrit çöpü inceliğinde ve şeklinde doğranır. Tekrar temiz bir örtüye serilerek, kurumaya bırakılır. Yaklaşık bir ya da iki günün ardından kuruma işlemi son bulur. Kuruyan erişteler, temiz bir bez torbaya konularak, onun içinde muhafaza edilir ve artık eriştemiz istenildiği zaman yemeğe hazırdır. Mutlaka yapmanızı tavsiye ederim. Sağlık ve afiyetle.
" } ] }