{ "title": "Fırında Hamur Mayalama", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/firinda-hamur-mayalama.jpg", "date": "19.01.2024 18:01:28", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Fırında hamur mayalama, özellikle soğuk kış günlerinde ve aceleniz olduğu zaman en büyük destekçiniz olacak. Hamur mayalamak zor olmasa da püf noktalarına dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. Öyle herkesin verdiği tarifle, bunu bilmiyorsanız hamuru tam kıvamında mayalamanız oldukça zordur. O kadar emek sarf edersiniz, hamur mayalanmaz. Sonuç hüsran olur. Bu yüzden bazı noktalara dikkat ederek hamuru mayalamanız gerekir. Özellikle bunu fazla bilmeyenler için, hamur mayalamayı ve fırında nasıl hamur mayalanır bunları anlatmaya çalışalım.

Fırında hamur mayalama nasıl olur?

Öncelikle hamur mayalamak için, maya kullanacaksınız. Bu tercihinizi yaş mayadan yana ya da kuru mayadan yana kullanabilirsiniz. Yaş maya alırken mutlaka son kullanma tarihine bakmalı, soğukta muhafaza edilen yaş mayalardan satın almalısınız. Çünkü bu tür maya hızla bozulur. Yaş maya bozuk olursa keskin bir kokuya, ekşi bir tada sahip olur. Eğer elinize, kaşığa çok yapışıyorsa, mayanın bozuk olduğunu düşünebilirsiniz. Yaş mayayı taze bile alsanız, fazla bekletmeden kullanmalısınız. En geç 1 ay içinde mayayı bitirmelisiniz. Derin dondurucuda da saklama olanağınız yok.

Kuru maya ise paket halinde satılır ve toz taneli olur. İster tek kullanımlık paketlerde, isterseniz büyük boylarda alabilirsiniz. Kuru mayanız büyük boy olursa, genellikle 1,5 yemek kaşığı maya tariflerinize yeterli olur. Bunları suyun içinde ya da sütte eriterek kullanabilirsiniz. İnstant maya kullanırsanız su ya da sütte eritmeden hamur mayalamada kullanabilirsiniz. Direkt olarak unla ve diğer malzemelerle beraber yoğurma kabına alabilirsiniz.

Maya seçiminizi yaptıktan sonra, hamuru yoğurabilirsiniz. Mayada bulunan bakterilerin canlanabilmesi için, sıvı ihtiyacı vardır. Bu yüzden hamur mayalarken su ya da süt tercih edilir. Süt daha besleyici olduğundan, genellikle tercih edilir. Aynı zamanda daha yumuşak poğaçalar hazırlayabilirsiniz. Bu arada hamurun daha iyi mayalanması için, suyun ya da sütün ılık olması şarttır. Bu nedenle hamurun içine koymadan kullanacağınız sıvıyı elinizi yakmayacak şekilde ısıtın.

Maya bakterilerinin besin olarak şekeri sevmesi nedeniyle, mayalı hamur yaparken içine biraz şeker koymalısınız. Şeker yapacağınız hamurun lezzetini kesinlikle etkilemez. Yoğurma kabında ılık su ya da sütü, şeker ve mayayı birlikte karıştırın. Bunu yaparken metal kaşık kullanmayın. Yaklaşık 5 dakika içinde malzemeler köpürmeye başlar. Fazla beklemeden içine diğer hamur malzemelerini koyarak, hamuru yoğurmaya başlayın. Her zaman elenmiş un kullanmaya özen gösterin. Çünkü un bu şekilde havalanacağından, daha kolay mayalanır. 5-10 dakika kadar hamuru elinizle yoğurmalısınız.

Mamurun mayalanması için, sıcak bir ortamda olması gerekir. Yazın hava sıcak olduğu için, fırında mayalamaya fazla ihtiyaç duymayabilirsiniz. Ancak kışın soğukta fırında hamur mayalama daha kolay oluyor. Hamuru yoğurduktan sonra, turbo fırınınızı sadece 75 dereceye açarak, 10 dakika kadar ısıtmalısınız. Fırının içi sıcak olmayacak, sadece ılık olmalı. Daha sonra fırını kapatarak, hamuru fırının içine koyun. Yaklaşık 30 dakika içinde hamurunuz iki katına kadar kabaracaktır. Bundan sonra mayalı hamuru kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak hamuru şekillendirmeden önce, havasını almanız için yoğurmanız gerekir. Böylece kıvamı ve pişince kabarması daha iyi olacaktır. Aynı zamanda mayalı hamuru şekilendirip fırın tepsisine dizince, üzerine yumurta sarısını sürüp en az yarım saat daha tepsi mayası için bekletmelisiniz. Daha sonra mayalı hamuru fırına atarak, pişirebilirsiniz. Eğer iki tepsi mayalı hamurdan poğaça hazırladıysanız, bunları tek tek pişirmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede poğaçaların daha güzel kabardıklarını görebilirsiniz. İşte fırında hamur mayalama işinizi bu kadar kolaylaştırıyor. İstediğiniz zaman puf poğaçalar hazırlayabilirsiniz.
" } ] }