{ "title": "Gözleme Hamuru", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/gozleme-hamuru.jpg", "date": "19.01.2024 11:11:44", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Gözleme hamuru, Gözleme Türk mutfağında oldukça geniş bir yere sahiptir. Hamur işlerine fazlasıyla düşkün bir toplam olarak gözleme çeşitlerini yapmak ve yeme konusunda oldukça başarılıyızdır. Kolaylıkla yoğurduğumuz gözleme hamurundan onlarca çeşit gözleme yapabiliriz. Gözleme denildiğinde benim aklıma gelen ilk şey bacaklarında şalvarı başlarında yemenileri ile büyük büyük tahtaların başına oturmuş teyzelerin ellerinde oklava keyif ve neşe içinde gözleme yapıyorlar biri açıyor biri iç harcını koyup kapatıyor, biri sıcak saçın başında hem kendi pişiyor hem gözlemeleri pişiriyor. Benim gözümde canlanan bu sahne belki de bir çoğumuzun çocukluğundan bir anıdır. Belki şu an müstakil bir evimiz yok belki ocak yakıp saç kuramıyoruz ama evimizde teflon tavalarda yapabiliriz. Gözleme hamuru oldukça kolay ve az masraflıdır. Çünkü bütün mesele iç harcında.

Gözleme hamuru için gerekli malzemeler
Gözleme Hamuru Nasıl Yapılır?

Unu derin bir kâseye alalım ve ortasına çukur çalım açtığımız çukurun içine tuzu serpip yavaş yavaş suyu dökelim orta kıvamda bir hamur elde edene kadar su ilave edelim. Yumruklayarak yoğurduğumuz hamurunda üstüne nemli bir bez örtüp dinlenmesi için 10 dk bekletelim. Dinlenen hamuru tezgâhın üstüne alıp ceviz büyüklüğünde eşit parçalara bölüp beze yapalım. Yapmış olduğumuz bezelerden bir tane alıp servis tabağı büyüklüğünde incecik açalım. Açtığımız hamurunda yarısına isteğe göre hazırladığımız iç harcı ince bir şekilde seriyoruz, boşta kalan diğer tarafını da üstüne kapatıp yarım ay şeklini veriyoruz ve teflon tavada pişirip afiyetle yiyoruz.

Not: isteğe göre bu malzemelere 30 gram yaş maya koyarak yoğurup mayalı gözleme yani köy bazlaması da yapabilirsiniz. Yoğurduğumuz hamurla dilersek birçok çeşit gözleme yapabiliriz.
" } ] }