{ "title": "Hamur İşleri", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/hamur-isleri.jpg", "date": "20.01.2024 12:39:07", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Hamur işleri, hamur işi denildiği zaman akla çok çeşitli hamur ile yapılan ürünler gelir. Kek, kurabiye, mayalı hamurlar, pizza ve pasta hamur işlerine verilebilecek örnekler arasındadır. Hamur işinin türü ne olursa olsun sonucun mükemmel olması için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir.

Örneğin kek yapılmışsa ve kalıba dökülmüşse kekin kalıptan parçalanmadan çıkması için fırından alındıktan sonra en az 10 dakika beklenmesi gerekir. Ayrıca kek fırından alındıktan sonra üzerine nemli bir bez kapatarak bekletmek kalıptan daha kolay çıkmasını sağlayabilir. Hamur işi olarak kurabiye tercih edilmişse kurabiyeler fırından alınır alınmaz tepsiden çıkarılmalıdır. Aksi halde tepside soğuyan kurabiyelerin parçalanması kaçınılmaz olabilir.

Açmalı bir hamur işi tercih edilmişse yoğrulan hamurun en az yarım saat dinlendirilmesi gerekir. Dinlenen hamur hafif unlanmış tezgâhta kolaylıkla açılır. Ayrıca açılacak hamurlar beze yapılarak tabanı unlanmış bir tepsinin içinde üzerleri kapalı şekilde bekletilmelidir.

Hamur işi yapılırken hamurun kolay yoğrulması için kullanılan yağın oda sıcaklığında erimiş olması gerekir. Bu sayede hamur daha kolay yoğrulur. Hamur işi olarak tepsi böreği tercih edilmişse böbrek yapıldıktan sonra birkaç saat buzdolabında bekletilirse daha lezzetli bir börek elde edilebilir. Kızartma yapılacak bir hamur işi tercih edilmişse hamura kabartma tozu ile toz şeker eklemek hamurun daha lezzetli olmasını sağlar. Hamur İşi Tariflerine örnek vermek gerekirse;

Hamur Kızartması

Hamur Kızartması İçin Gerekli Malzemeleri
Kızartmak için
Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Malzemelerin hepsi yoğurma kabına alınarak ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamurun kabarması için 40 dakika beklenir. Kabaran hamurdan ufak parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Sıvıyağ kızartma tavasına alınarak kızdırılır. Kızgın yağda yuvarlanan hamurlar eşit şekilde kızartılır. Kızaran hamurlar havlu kâğıt serili tepsiye çıkarılır. Hamur kızartması sabah kahvaltıları ya da gün masalarında hoş bir çeşit olarak servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Patatesli Sade Poğaça

Patatesli Sade Poğaça İçin Gerekli Malzemeleri
Patatesli Sade Poğaça Nasıl Yapılır?

Ilık su, süt, tuz ve maya karıştırma kabına alınarak karıştırılır. 10 dakika kadar bekletilerek, üzerine yumurta, sıvıyağ, haşlanarak rendelenmiş patates eklenip tekrar karıştırılır. Karışıma yavaş yavaş un ilave edilerek ele yapışmayacak bir kıvamda hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur bir bez yardımı ile sarılarak yarım saat mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak tercihe göre şekil verilir. Yağlanmış fırın tepsisine hazırlanan poğaçalar sıralanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, 200 derecelik fırına verilir. Poğaçaların altı üstü eşit kızarana kadar pişirilir. Sıcak olacak şekilde servise sunulur.

Afiyet olsun.

Fıstıklı Çikolatalı Kurabiye

Fıstıklı Çikolatalı Kurabiye İçin Gerekli Malzemeleri
Fıstıklı Çikolatalı Kurabiye Nasıl Yapılır?

Hamur için verilen malzemelerin tümü yoğurma kabına alınarak homojen bir şekilde yoğrulur. Un az gelmiş hamurun kıvamı tutmamışsa bir miktar daha un ilave edilebilir. Homojen bir şekilde yoğrulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Yuvarlanan hamurlar yağlı kâğıt yerleştirilmiş fırın kabına sıralanır. Hazır hale gelen kurabiyeler 180 derecelik fırına verilerek pişirilir. Pişen kurabiyeler soğumaya bırakılır. Tercih edilen çikolata benmari usulü eritilir ve pişen kurabiyeler benmari usulü eritilen çikolatalara batırılır. Ardından fıstığa bulanarak servis tabağına dizilir.

Afiyet olsun.

Çikolata Soslu Lokum Kek

Çikolata Soslu Lokum Kek İçin Gerekli Malzemeleri
Çikolata Sosu için
Üzeri için
Çikolata Soslu Lokum Kek Nasıl Yapılır?

Kek hamuru için yumurta ve şeker çukur bir kabın içinde köpük, köpük olana kadar çırpılır. Çırpılan malzemelere süt, fındık yağı, kabartma tozu, vanilya ve un eklenerek çırpmaya devam edilir. Kıvamı boza kıvamında olmalıdır. Ufak boy fırın kabına yağlı kâğıt serilir ve hazırlanan hamur tepsiye dökülür. 180 derecelik fırına verilerek pişirilir. Çikolata sosu için kakao, süt ve şeker homojen şekilde karıştırılır. Pişen kek soğuduktan sonra küp şeklinde kesilir. Kesilen parçalar çikolata sosuna batırılır, ardından Hindistan cevizine bulanarak servis tabağına dizilir.

Afiyet olsun.
" } ] }