{ "title": "Hamur Kabartma", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/hamur-kabartma.jpg", "date": "21.01.2024 14:17:23", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Hamur kabartma: Ülke olarak hamur işlerine oldukça düşkün bir milletiz. Kek, poğaça, Börek, çörek, çeşitleri kahvaltılarımızın, beş çaylarımızın, kabul günlerimizin olmazsa olmazıdır. Fakat çoğu bayanlar hazır almak da ve tüketmektedir. Nedenine gelince ne yaparlarsa yapsınlar bir türlü hamurlarını kabartmayı başaramadıklarından şikâyetçilerdir. Aslında birçok püf noktaları vardır. Yaya kullanarak kabarttığımız hamur bir de kabartma tozu ile kabarttığımız hamur çeşitleri bulunmaktadır. Her iki malzemeyi ayrı ayrı kullanarak istediğimiz böreğin çöreğin hamurunu kabartabiliriz. Bunun içinde püf noktalarını çok iyi öğrenmeliyiz.

Maya ile hamur kabartmak istiyor isek malzemeleri henüz koymadan hamur yoğuracağımız kabın içine mayayı koyup üstüne bir kaşık toz şeker atıp hamura koyacağımız ılık su veya ılık sütten biraz üstüne ilave edip mayanın kabarıp köpürmesini bekletelim ve daha sonra diğer malzemeleri ekleyip hamuru yoğurabilirsiniz. Hamurun iyi kabarmasını istiyorsanız yoğurduğunuz hamurun üstünü temiz bir sofra ile örtüp ılık bir ortamda 1 veya 2 saat bekletin. Fazla vaktiniz yoksa fırını 150 derece ısıtıp kapatın ve hamurun üstüne bir tepsi kapatıp fırında 20 dk. Bekletin. Emin olun her iki yöntemle de hamurunuz kabarmış olacaktır. Önemli bir not daha kabaran hamuru sakin tekrar yoğurup sönmesini sağlamayın. Hamur kabarır kabarmaz hem sekli verin fazla bekletmek veya çok fazla hamurla uğraşmak hamurun geri sönmesini sağlar.

Kabartma tozu veya karbonat kullanarak hamur kabartmak istiyor isek mayayla kabartılan hamurun aksine kabartma tozu veya karbonat bütün malzemelerden sonra elek ile eleyerek konur. Yapmış olduğumuz hamurun iyi kabarmasını istiyorsanız hiç beklemeyin istediğiniz pasta çeşitli hamurunu yapar yapmaz fırına verin aksine bekletirseniz kabartma tozu veya karbonatı etkisi kaybolduğu gibi bir de buruk bir tat oluşur. Anlatmış olduğumuz püf noktalara uyarak hamur yorulursa hamurunuzun kabarmaması için hiçbir sebep yoktur. Bu bilgilerle istediğiniz böreği, çöreği, keki ve pastayı yaparak gönül rahatlığı ile misafir ağırlayabilirsiniz.

Maya ile kabaran hamur işleri
Kabartma tozu veya karbonat ile kabaran Hamur işleri
" } ] }