{ "title": "Hamur Kızartması Nasıl Yapılır", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/hamur-kizartmasi-nasil-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 22:23:07", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Hamur kızartması nasıl yapılır? Hazırlanması düşünülenin aksine çok kolay hamur kızartması özellikle ilk yapan kişiler için zor olabilir. Ancak bir iki sefer yaptıktan sonra elin alışması ile sıcak hamur kızartmaları yapabilirsiniz. Malzeme listesi de az olan bu tarifi herkes evinde kolaylıkla yapabilir. Eğer içerisine iç harç katmak istiyorsanız tabi ki içi kıymalı, peynirli veya ıspanaklı da hazırlayabilirsiniz. Kalori oranı biraz yüksek olan hamur kızartmasını diyet yapan kişiler fazla tüketmedikleri sürece afiyetle tüketebilir.

Bilhassa Pazar kahvaltılarının olmazsa olmaz hamur işlerinden biri olan hamur kızartmasını eğer hamur yoğurmayı bilmiyor iseniz hazır olarak alacağınız ekmek hamurundan da yapabilirsiniz. Ekmek fırınından alacağını bir ekmeklik hamur ile birçok hamur kızartması yapabilirsiniz. Bunun için yapacağınız kişinin çoğunluğuna göre ekmek hamur alıp merdane ile açabilir ve ufak parçalara kesip kızgın yağda kızartabilirsiniz.

Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Hamur Kızartması İçin Gerekli Malzemeleri
Hamur Kızartması Nasıl yapılır?

Hamur kızartmaları hazırlamak için öncelikle hamuru yoğuracağınız kabın içerisine unu eleyerek ilave din. Bir paket yaş mayayı bir kâsenin içerisine alın ve üzerine toz şeker ilave edin. Az miktar ılık su ilave ettikten sonra mayayı karıştırın ve kıvamını açın. Ardından mayayı unun ortasına boşaltın. Üzerine de azar azar su ilavesi yapıp yoğurmaya başlayın. Bu aşama da tuz ilave etmeyi de unutmayın. Hamurun ne sert ne de yumuşak olmaması gerekiyor. Çok yumuşak olmayacak nitelikte hamur oluşturun ve mayalanması için bir saat bekletin. Hamur kabının üzerine streç film kapatın ve bu şekilde bekletin.

Verilen sürenin ardından hamuru tezgâhın üzerine alın ve limon büyüklüğünde bezeler elde edin. Bezelerden bir tanesini un serpiştirilmiş tezgâhın üzerine alın ve merdane veya oklava ile açın hamurun çok ince ya da çok kalın olmaması gerekiyor. Yufkadan birkaç santim kalınlığın da olacak şekilde hamurun açın ve keskin bir bıçak ile kareler şeklinde kesin. Bu aşama da istediğiniz şekli verebilirsiniz. Arzu ederseniz şekil vermek için bir bardak da kullanabilirsiniz.

Kızartma tavasını ocağın üzerine alın ve içerisine yağ ilave edip kızdırın. Kızgın yağın içerisine hamurlardan ilave edip arkalı önlü kızartın. Bu aşamada hamurları yüksek ateş de kızartmanızı tavsiye ederiz. Aynı zamanda yağın miktarı hamurların üzerini geçecek yoğunluk da olmalıdır. Böylelikle hamurlar çabuk kabaracaktır ve pişmesi de daha kolay olacaktır. Kızarmış olan hamurları bir havlu peçete bulunan servis tabağının üzerine alın. Havlu kâğıt hamur kızartmasının fazla yağını çekecektir. Pişmiş olan hamur kızartmalarını sıcak sıcak servis yapabilirsiniz. Bu aşamada kızaran hamurların ortasını açıp peynir ve domates gibi malzemeler ile tatlandırabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }