{ "title": "Hamur Mayalama", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/hamur-mayalama.jpg", "date": "18.01.2024 23:28:20", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Hamur Mayalama: Hamur, unun su veya süt ile yoğurularak, elde edilmesinden oluşan bir gıda maddesidir. Esas maddesi, nişasta ve şeker olan hamur, yiyeceklerimizde öncelikli bir yere sahiptir. Hamur işleri, mutfağımızda geniş bir yere sahiptir. Hamurdan birçok yemek, pasta, börek yapılmaktadır. Özellikle, Anadolu mutfağında, sıkça karşılaştığımız hamurlu yiyecekler kullanım amaçlarına göre farklılık göstermektedir. Hamur yoğururken kullanılan malzemeler, sertlik derecesi, hamuru hazırlamak için seçilen yöntemler hamura özellik katmaktadır. Normal ekmek yapımı, köy ekmeği, börek, kek, tatlılar, milföy, mantı, krep, bisküvi, kurabiye gibi pek çok farklı hamur hazırlama yöntemleri bulunmaktadır.

Maya, mantarlar grubunda yer alan tek hücreli canlıları ortak adıdır. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük, renksiz, yuvarlak hücrelerden oluşmaktadır. Sıcak ile temas edince çoğalmaktadır. Piyasada bira mayası olarak da bulunan bu madde ekmek yapımından tutunda, çeşitli unlu mamullerin yapımına kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Yaş maya ve toz (Kuru) maya olarak satılmaktadır. Mayanın sağlık açısından da pek çok faydası bulunmaktadır. İçerisinde, aminoasitler, potasyum, magnezyum, krom, selenyum ve fosfor gibi minerallerin yanı sıra, B grubu vitaminlerden de oldukça zengindir.

Hamur Mayalama: Piyasada bulunan maya türleri, instant, toz ve yaş mayadır. Instant maya, direk una karıştırılan maya türüdür. Bu mayayı kullanırken tek yapmanız gereken unun içerisine mayayı katıp bütün harç ile yoğurmaktır. Yaş mayayı ise ılık su veya süt içerisinde, eriterek hamura ilave etmek gerekmektedir. Kuru mayayı ise ılık su veya süt içerisine katıldıktan sonra az bir miktar şeker ile karıştırarak mayayı aktive edip, 10 dakika dinlendirdikten sonra una katıyoruz.

Hamur mayalamak için uyulması gerekenler
" } ] }