{ "title": "Hamur Nasıl Açılır", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/hamur-nasil-acilir.jpg", "date": "19.01.2024 12:02:53", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hamur nasıl açılır, hamur açma pek çok kişiye zor gelebilir. Ancak püf noktalarına dikkat edilirse, herkes hamur açabilir. Yediğiniz lezzetli hamur işlerinin temeli düzgün ince olarak açılan hamurdur. Bunun için her şeyden önce tam kıvamında bir hamur yoğurmalısınız. Takdir edersiniz sert bir hamuru açmak oldukça zordur. Yumuşak kıvamdaki hamurun açılması da sizi zorlar. Bu nedenle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurmalı ve yeterince dinlendirdikten sonra hamuru açmaya başlamalısınız. Hazırladığınız hamurun içine tuzunu yeteri kadar koymalısınız. Çünkü tuz oranı az olursa, hamur kendini salacağı için, kolay açılmayacaktır. Eğer börek yapacaksanız, açacağınız yufka daha ince olmalı, mantı yapacaksanız biraz daha kalın yufka açabilirsiniz. Ancak hamur açmanın tekniği ve şekli değişmeyecek. En önemli konu hamur açma için kaliteli bir oklavanız olmalı. Eğri, düzgün olmayan bir oklavayla hamur açmanız olanaksızdır. Sizlere dilimiz döndüğünce hamur nasıl açılır anlatmaya çalışacağız. Umarız sizlerde denemenizde başarılı olursunuz.

Hamur nasıl açılır?

Öncelikle hamuru tam kıvamında yoğurun. Bunu en azından 15-20 dakika dinlendirmenizi tavsiye ederiz. Bundan sonra hamur açmaya başlayabilirsiniz. Hamurdan bezeler yapın. Bunların büyüklüğü yumurtadan daha büyük olsun. Üzerlerini temiz bir bezle örterek, üzerinin kurumalarına engel olmalısınız. Şimdi tek tek bezeleri açarak, yufka haline getirelim.

Aldığınız bir bezenin üzerine un serperek elinizle hafifçe bastırın. Hamurun kıvamına göre bu aşamada merdane ya da oklava kullanmalısınız. Sertçe bir hamur açacaksanız merdaneyi tercih etmeli, yumuşak kıvamda hamur açacaksanız oklavayı tercih etmelisiniz. Ancak bu aşamanın ardından merdane ile devam ederek, hamuru açamazsınız. Sadece bu aşamada merdane kullanabilirsiniz. Hamuru açarken yapılan en önemli hata, oklavanın düz tutulması ve ileriye doğru bastırılması, yine hamuru yana çevirerek aynı işlemin tekrarlanmasıdır. Bu şekilde hamur açarsanız, yuvarlak bir yufka elde etmeniz olanaksızdır. Yapmanız gereken oklavayı ya da kullandığınız merdaneyi hamurun üzerine yan koymalı ve sol elinizi kullanarak, ileriye doğru baskı uygulamanız, bu esnada sağ elle de hamuru kendinize çekmenizdir. Bunu yaptığınız takdirde yufka yuvarlak olarak açılacaktır. Hamur böyle yavaşça dönecek ve yuvarlak olarak açılacaktır. Ancak fazla bastırırsanız, hamurun dönmesine engel olabilirsiniz. Bu aşamada hamurun şekli nasıl olursa, hamur açıldıktan sonra da aynı şekilde kalır. Yani hamurda şekil bozukluğu olursa, sonuna kadar böyle gider.

Eğer hamuru büyükçe bir tabak kadar açtıysanız, kendinizi başarılı görebilirsiniz. Bu durumda hamurun üzerine yine un serperek, yufkanın her tarafına dağıtmalısınız. Yine belirtelim, hamur sert ise bu kadar una gerek kalmaz. Oklavanızı aynı şekilde hamurun yanına yerleştirin ve bu defa yufkayı oklavaya dolayın. Şimdi oklavayı kendinize doğru çevirecek ve ileriye doğru hafifçe baskı uygulayıp, iteceksiniz. Bu sayede hamurunuz giderek büyüyecek. Ardından ileriye ittiğiniz oklavayı ters yöne yani kendinize doğru hafifçe bastırıp çekin. Bu işlemi hamur istediğiniz inceliğe ve büyüklüğe gelinceye kadar tekrarlayın. Sert bir hamur açıyorsanız, yufkaya doladığınız oklavanın ortasından baskı uygulayarak daha kolay açılmasını sağlayabilirsiniz.
" } ] }