{ "title": "Hamur Nasıl Yapılır", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/hamur-nasil-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 12:42:24", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Hamur Nasıl Yapılır, Mutfaklarda hazırlanan hamurlar, kullanım amaçlarına göre çok çeşitlidir. Hamur yoğururken kullandığımız katkı malzemesi, sertlik derecesi ve hamuru olgunlaştırmak için seçilen metot hazırlanan hamura nitelik verir. Normal ekmek, köy ekmeği, börek, kek, milföy, mantı, kurabiye, bisküvi, krep ve daha sayamadığım onlarca çeşit hamur işleri amaçlı kullanılan hamur, farklı malzeme ve yollarla hazırlanır. Yoğrulacak hamur, işin çeşidine göre yeteri ölçüde iyi cins olan undan alınıp, hamur yoğurma tezgâhı üzerine elenir. Ortası açılıp çukur yapılır. İçine tuz, çok az yağ, yumurtalı veya yumurtasız olarak ılık su katılır. Yapılan tarife uygun ya sert ya orta sert veya yumuşak olarak güzelce yoğrulur. Bu hamur mutfaklarımızda genel amaç amaçlı kullanıma uygundur. Çoğunlukla hamur 2 biçimde hazırlanır
Mayasız hamur

Yapılacak hamur işine göre kâfi miktarda un hamur tahtası veya mermerin üzerine alınır ve ortası çukur biçimde açılır. İçine çok az sıvı yağ, tuz, yumurtalı veya yumurtasız ılık su katılır. İhtiyaç varsa tarifte belirtilmişse yoğurt da eklenir. Yapılacak şeye göre sert, orta sert veya yumuşak olacak biçimde tüm malzeme karıştırılır. En etkili yoğurma biçimi unu su ile iyice karıştırdıktan sonra parmaklar ile hamuru çekiştirerek veya avuç içleri yardımıyla hamuru sağa sola doğru yoğurmaktır. Hamur ne kadar çok yoğurulur ise yapılacak börek daha lezzetli olabilir. Yoğurma işlemi bittiğinde hamurun üstüne nemli bir bez kapatıp hamurun üzerinin kabuklanmasına engel olur.

Mayalı Hamur

Bu hamur için kullanılan malzemeler un, su, maya ve tuzdur. Bu malzemelerin her biri belirli oranda kullanılarak hamur yoğurulur ve dinlendirilip kullanmaya hazır duruma getirilir. Burada önemli olan, hazırlanacak hamurun ölçüsünün ne kadar olmasıdır. Buda yapmayı istediğimiz hamur işinin ne olduğunu ve ne kadar hamura gereksinim olduğunu gösterir. Hamur yoğururken kullanılacak malzeme miktarları standarttır. Hamuru hazırlarken kullanılacak un miktarı, suyun, mayanın ve tuzun miktarını belirler. Bu da şöyle olur; mayalı hamur için kullanılacak un miktarının %65'i kadar su, %2'si kadar tuz ve %1.5 kadarı da mayadır. Malzemelerin miktarını ölçmek amaçlı kg veya gr kullanılır. Mutfaklarımızda bu ölçüleri su bardağı, yemek kaşığı, tatlı ve çay kaşığı yardımıyla ölçülür. Un miktarını ölçmek için ben ölçü aracı olarak 200 gr su alabilen su bardağını kullanırım. Su bardağını elenmiş un içine daldırıyor ve hiç boşluk bırakmadan bardağı silme doldururum. Aktif kuru maya, tuz ölçüleri amaçlı yemek kaşığı, tatlı ve çay kaşığı kullanıyorum. Kaşıklarla malzemeyi silme şeklinde doldururum. Mutfaklarımızda veya fırında yapılan ekmekleri üretmek için, yoğurulan hamur malzemelerinin belli bir ölçüde kullanılması gerekir ve bu ölçü standarttır. Normal ekmek hamurunun yoğurulması için malzeme miktarları şöyle hesaplanır; 1 kg un ile hamur yoğrulacak ise un ağırlığının %65 kadarı su kullanılır. Yani 650 gr su, un ağırlığının %2 kadarı tuz kullanılır. Yani 20 gr tuz un ağırlığının %1.5 kadar da maya kullanılır, yani 15 gram maya. Bu standart ölçülerdeki hamur malzemeleri kullanılarak yoğurulan hamur ağırlığı 1685 gr. Gelir. Yalnız her un kalite durumundan farklı olacağından, unların su kaldırma kapasitesi farklıdır, unların randımanına göre hamur ağırlıkları farklı olabilir.
" } ] }