{ "title": "Hamur Tarhana", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/hamur-tarhana.jpg", "date": "19.01.2024 15:01:56", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "Hamur tarhana, Anadolu'da çok sevilen tarhana çorbası, tarhana hamurundan yapıldığını bilmeyen yoktur. Yoğurt, çeşitli baharatlar, tahıllar ve sebzeler ile hazırlanan hamuru ile şifa deposu olan bir çorba ortaya çıkmaktadır. Anadolu'da tarhana yöreden yöreye farklılık göstermekte ve yöre ismi ile anılmaktadır. Maraş tarhanası, Kastamonu yaş tarhanası gibi örnekler verilebilir.

Tarhana hamuru yoğurmak, biraz zahmetli gibi görünse de tarif edeceğimiz gibi aşamalar şeklinde gidildiği takdirde, çok da zor olmadığını göreceksiniz. Hamurun tam kıvama gelmesi, sadece biraz zaman almaktadır. Tarhana hamuruna geçmeden önce, hamurun içine koyacağımız malzemelerin, doğal ve taze olmasına dikkat edilirse, tarhananın lezzetini katlamış oluruz.

Hamur tarhana malzemeler
Hamur tarhana nasıl yapılır?

Tarhananın hamurunu hazırlarken öncelikle, bur gece önceden nohut ve kuru fasulyeyi ıslatıyoruz. Ertesi gün domatesi rendeleyip bir tencerede pişirip, kaynamaya başlayıp, salça kıvamına geldiği zaman domatesin altını kapatıyoruz. Daha sonra kırmızı biberleri fırına koyup, fırında kabukları rahatça soyulabilecek kıvama gelene kadar közleyin. Biberler közlendikten sonra fırından çıkarıp, sıcak haldeyken kabuklarını soyalım ve robottan geçirip püre haline getirelim. Başka bir kaba soğanları rendeleyin. Ayrı tencereler de bir gece önceden ıslatılan kuru fasulye ve nohudu iyice yumuşayana kadar haşlayın ve daha sonra haşlanan bu malzemeleri robottan geçirip püre haline getirin. Patatesleri de haşladıktan sonra ve rendeleyin. Bütün bu hazırlıktan sonra çok büyük bir kapta domates ve biber salçalarını, kırmızı biberi, pişen domatesleri, rendelemiş olduğumuz patates ve soğanı, haşlamış olduğumuz kuru fasulye ve nohudu, süzme yoğurdu, kuru nane, tuz ve pul biberi bu geniş kabın içine boşaltıp hepsini karıştırın. Daha sonra bu malzemelerin içine mayalı hamuru ekleyin ve en son olarak da unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Kulak kıvamından biraz daha sert bir hamur elde edinceye kadar un ilave etmeye devam edin ve bütün malzemelerin iyice birbirine karışmış olmasına dikkat edin. Bu elde ettiğimiz sert hamur, üstü nemli bir bez ile kapatılarak, iki günde bir olmak üzere, 15 gün kadar her gün yoğurulmaya devam edin. 15 günün sonunda kıvamına gelen, yani tatlanan hamur, güneşli ve açık havada temiz bezlerin üzerine küçük parçalar halinde doğranıp, kurumaya bırakılır. Kuruyan hamur, robottan geçirilip toz haline getirilir. Tarhanamız pişirilmeye hazır duruma gelmiştir.

Tarhana hamurunu yaparken dikkat edilecek bazı püf noktaları bulunmaktadır. Eğer tarhananın ekşi olmasını istiyorsanız, domates salçasını biraz daha fazla koyabilir ve hamuru 15 günden daha kısa sürede bekletmek yeterli olacaktır. Acı olmasını istiyorsanız, biber salçasını acı seçmeli ve miktarı da artırmalısınız.

Afiyet olsun.

" } ] }