{ "title": "Hamur Tatlıları", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/hamur-tatlilari.jpg", "date": "20.01.2024 10:51:15", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi bulunmakta ve her biri farklı lezzetler ile sofraları süslemektedir. Görünüm ve lezzet bakımından birbirinden değişik hamur tatlıları büyük küçük herkesin beğenerek tükettiği besin grupları içindedir. Özel misafirler, çocuklar ya da yemek arkasından tüketmek için tatlı arayışında olanlar yazımızın devamında birbirinden güzel hamur tatlı tariflerine ulaşabilir.

Bıçak Tatlısı Malzemeleri
Şerbeti için
Bıçak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Bıçak tatlısı yapımına şerbet kaynatılarak başlanır. Uygun bir tencerenin içine toz şeker ve su ilave edilir. İlk önce orta hararetli ocağa alınarak şeker suyun içinde eriyene kadar karıştırılır. Ocağın altı hafif kısılarak şerbet kıvama alana kadar yaklaşık 10-15 dakika kaynatılır. Şerbeti ocaktan almadan 3-5 dakika önce limon suyu eklenir.

Hamuru için ufak bir tencerenin içine margarin alınarak eritilir. Eriyen margarinin üzerine süt eklenir ve süt kaynadıktan sonra karışım ocaktan alınır. Un yavaş yavaş yağlı sütün içine eklenerek devamlı karıştırılır. Ilıdıktan sonra yumurta ilave edilir. Ardından un iyice yoğrulur. Fırın kabı yağlanarak, hazırlanan hamur yağlanmış fırın kabına dökülür. Hamur fırın kabına el ile yayılarak düzeltilir. Bıçak yardımı ile hamur baklava dilimi olacak şekilde kesilir. Fırın önceden 180 derecede ayarlanarak ısıtılır. Hamur ısınmış fırına verilerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınan hamurun üzerine soğuyan şerbet dökülür ve yaklaşık 3-4 saat dinlendirildikten sonra servise sunulur.

Afiyet olsun.

Düğme Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Şerbeti için
Düğme Tatlısı Nasıl Yapılır?

Düğme tatlısına şerbet hazırlanarak başlanır. Tencerenin içine toz şeker ve suyu eklenerek ocağa alınır. Şerbet kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Ocaktan alınmadan hemen önce içine limon suyu eklenir ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Uygun bir tencerenin içine margarin alınarak eritilir. Üzerine irmik eklenip devamlı karıştırılarak kavrulur. Kavrulan irmik ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.

Soğuyan irmiğin içine un, yumurta, soda, kabartma tozu ve vanilya eklenerek yoğrulur. Yoğrulan hamur birkaç dakika dinlendirildikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, avuç içinde yuvarlanır. Baş parmak ile yuvarlanan hamurun ortasına bastırılarak, hazırlanan hamurlar yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Fırın 180 derecede ısıtıldıktan sonra fırına verilir. Üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Pişen hamurların üzerine önceden hazırlanıp, soğutulmuş şerbet dökülür. Hamurların ortasına marmelat koyulup, üzerine badem serpiştirilerek servise sunulur.

Afiyet olsun.

Sevgi Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Şerbeti için
Sevgi Tatlısı Nasıl Yapılır?

3,5 su bardağı su ve 5 su bardağı toz şeker uygun bir tencereye alınır. Kıvam alıncaya kadar kaynatılır ve ocaktan alınmadan önce içine limon suyu, vanilya eklenir. Kaynayan şerbet soğuması için bırakılır. Çukur bir kabın içine oda sıcaklığında erimiş margarin, sıvıyağ, yoğurt, kabartma tozu, yumurta eklenip karıştırılır. Malzemeler birbiriyle bağdaştıktan sonra üzerine azar azar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamur özleşene kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur 4 eşit parçaya bölünür. Her bir parça mutfak tezgâhında merdane yardımı ile açılır. Açılan hamurun içine ceviz serpiştirilerek rulo şeklinde sarılır. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Rulo yapılan hamurlar eşit şekilde parmak kalınlığında kesilerek, yağlanmış fırın kabına sıralanır. Fırın 180 derecede ısıtılarak, tepsi ısınmış fırına verilir. Hamurların üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alındıktan sonra üzerine soğuk şerbet dökülür. 1-2 saat dinlendikten sonra servise sunulabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }