{ "title": "Ispanaklı Börek Hamuru", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/ispanakli--borek-hamuru.jpg", "date": "20.01.2024 01:32:39", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla Karadeniz bölgesine ait bir börek çeşidi olsa da ülkenin her yerinde sevilerek ve oldukça fazla tüketilen bir börektir. Benim bildiğim ve sık sık yapmış olduğum birkaç çeşidi vardır. Mesela ıspanaklı kol böreği, ıspanaklı çarşaf böreği, ıspanaklı katmer ve elde açma ıspanaklı tepsi böreği. Hamurunu elde yoğurup yapmış olduğum börekleri evimde çocuklarıma ve gelen misafirlerime gönül rahatlığıyla ve oldukça lezzetli bir şekilde ikram etmekteyim. Ispanaklı böreğin iç harcı genellikle aynıdır. Bir kilo ıspanağa birkaç baş kuru soğan biraz salça, sıvı yağ, tuz ve dileğe göre pul biber. İç harcınızı dileğinize göre yani damak zevkinize göre yapabilirsiniz önemli olan ıspanaklı böreğin hamurudur neden mi? Çünkü börek pişince taş gibi olmasın veya iyi kabarsın ya da çıtır çıtır olsun diye püf noktalarını iyi bilmek gerekir.

Ispanaklı börek hamuru için gerekli malzemeler
Ispanaklı Börek Hamuru Nasıl Yapılır?

Unu derin bir kâsenin içine alıyoruz ortasına çukur açıp sıvı yağ, süt, su, sirke, tuz, yoğurt ve mayayı ilave edip yoğuruyoruz hamura yapacak olduğumuz börek çeşidine göre kıvam vermeliyiz. Tepside börek yani serme börek yapacak isek biraz kıvamı katı kulak memesi yumuşaklığından az biraz sert olmalı. Yok eğer çarşaf böreği yapacak isek kulak memesi yumuşaklığında hamur hazırlamalıyız. Yoğurduğumuz hamuru buzdolabında bir saat dinlendirelim. Dinlenen hamuru un ve nişasta karışımı ile açar isek daha çıtır çıtır bir börek elde etmiş oluruz. Üstelik katları da yapışmadan tel tel kalır. Açmış olduğunuz hamurun içine koyacağınız harç ve böreğin şekli sizin damak zevkinize kalmış. Biraz zahmetli olsa da emin olun lezzetli bir börek olacak kolay gelsin ve afiyet olsun.
" } ] }