- Yoğurt, sarımsak,
- Nane, sumak,
- Kırmızı pul biber,
- Tereyağı,
Mantı hamuru nasıl yapılır?
Öncelikle unu bir kâsenin içine koyun ve ortasını açın yumurtasını, tuzunu ve bir miktar su koyarak kıvamını buluncaya kadar yoğurun. Daha sonra bir oklava yardımı ile aldığınız mantı bezesini yaklaşık 5, mm inceliğinde açmaya özen gösterin. Açtığınız hamuru üzerine çok hafif un serpilen büyük ve geniş bir tahtanın ya da masanın üzerine alın. Tahtanın üzerine aldığınız hamuru enlemesine ve boylamasına yaklaşık 3-4 cm genişliğin de kareler keselim. Hamurun yuvarlak kısımlarını da ortasından büzerek fiyonk şekli verin ve daha sonra pişirmek için bir kenara kaldırılır.
Mantının iç malzemesi nasıl yapılır?
Çukur bir kabın içine aldığımız aldığınız kıymanın içine karabiber ve tuzunu ekleyin. Önceden yıkanmış olan maydanozları ve soğanı ince doğrayarak ekleyin, mantının içini çok sıkmadan hafifçe yoğurarak malzemelerin özleşmesini sağlayın.
Mantı hamurunun pişirilmesi ve sosunun hazırlanması, bir tencerenin için suyu ve tuzu ekleyerek kaynatalım. Bu sırada hazırlanan kıymalı harcı küçük parçalar şeklinde kesilen hamur parçalarının içine tek tek yerleştirelim. Hamurun uçları karşılıklı gelecek şekilde köşelerini birleştirin ve sıkıca kenarlarını kapatın. Un serpilmiş olan başka bir tepsinin üzerine hazırlanan mantı hamurlarını biriktirin. Tenceredeki kaynayan suyun içine mantı parçalarını bırakalım ve orta dereceli ateşte yaklaşık olarak 15 dakika kadar pişirin. Pişip pişmediğini kontrol edin daha sonra mantı hamurlarını açmamaya özen göstererek süzgeç ile süzerek alalım. Ayıklanarak dövülmüş olan sarımsak tanelerini yoğurdun içine karıştırın ve büyük geniş bir tepsinin içine alalım. Sosu için tavaya tereyağını kızdıralım ve süzdüğünüz mantının üzerinden gezdirin. Sarımsaklı yoğurt ile mantıları karıştırın. Tavanın içine tereyağını koyun ve kırmızı pul biberi de ekleyin, ancak biberler yanmadan mutlaka tavayı ocaktan alın. Hazırladığınız mantının üzerine gezdirin, arzuya göre nane ve sumak da ekebilirsiniz. Sıcak olarak servis yapalım.
Afiyet olsun.
"
}
]
}