{ "title": "Pişi Hamuru", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/pisi-hamuru.jpg", "date": "19.01.2024 00:11:10", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Pişi hamuru, genellikle mayalı olarak hazırlanır. Bazı yörelerde buna hamur kızartması da derler. Hatta zamanı olmayanlar fırından aldıkları ekmek hamuru ile pişi paralar. Aslında pişi hamurunun hazırlanması zor değildir. Sadece hamurun mayalanması için, biraz süreye ihtiyacımız var. Yazın sıcak günlerde daha hızlı mayalanan hamurun kışın soğukta mayalanırken biraz daha zamanı ihtiyacı oluyor. Ancak hamuru soğukta sıcak bir ortama alabilirsiniz. Kalorifer peteği üzerine ya da hamuru fırında mayalama gibi seçeneklerinizde var.

Pişi hamuru instant maya, yaş maya dışında karbonatla da hazırlanabilir. Bu vereceğimiz tarifte hiç zorlanmazsınız. Üstelik hamur karbonatla hazırlandığından, pişiyi kızartırken fazla yağda çekmez. Bu açıdan daha sağlıklı bir hamur olduğunu söyleyelim. Hamurun dinlenmesi de daha kısa sürer. Sadece içine ilave edeceğiniz unu azar azar koyun. Çok sert bir hamur olmayacak. Kızartırken de bol yağda kızartın. Pişilerin puf puf kabardığını göreceksiniz. İster sıcak ister soğuk yiyebileceğiniz lezzetli pişiler hazırlayacaksınız. Dilerseniz pişi hamurunu birlikte hazırlamaya başlayalım. Kahvaltı için herkese güzel bir sürpriz olacak. Hepinize kolay gelsin.

Pişi hamuru için gerekli malzemeler
Pişi hamuru nasıl yapılır?

Hamuru yoğuracağınız kabın içine bir miktar unu koyarak, ortasını havuz şeklinde açın. Buraya yoğurdu, tuzu, sıvı yağı ve karbonatı koyun. Hamuru elinizle yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar içine un ilave edin. Pişi hamuru kıvamını bulunca üzerine temiz bir bez örtüp, kenarda 15-20 dakika kadar dinlendirin.

Dinlenen hamuru iri bezelere ayırın. Bunların her birini tezgâhın üzerinde yaklaşık 1 cm kalınlığında açın. Bir bıçakla açtığınız hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar kesin. Tercihen kare parçalar kesebilirsiniz. Bu arada kızartma tavasının içinde sıvı yağı iyice kızdırın. Kestiğiniz hamur parçalarını kızgın yağda kızartın. Pişiler fazla kalın olmadığından kısa sürede pişecektir. Pişen pişileri kâğıt havlu serdiğiniz servis tabağına alabilirsiniz. Pişi hamuru ile hazırladığınız pişiler çok güzel kabaracaktır. Üstelik yoğurtla hazırlandığından çok lezzetli olacak. Sıcak olarak kahvaltı masasına servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }