{ "title": "Pizza Hamuru", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/pizza-hamuru(1).jpg", "date": "20.01.2024 17:34:06", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Pizza hamuru: Pizza yediden yetmişe herkesin severek yediği bol çeşitli bir hamur işidir. Çocukların tek tek zorla yediği ne kadar yiyecek var ise pizzanın içinde severek yiyorlar. Tembel annelerin içinde tam bir kurtarıcıdır pizza. Gezmeden mi geldiniz yemeyiniz mi yok ara pizzacıyı gelsin boy boy pizzalar. Bir de öğrenci iseniz ve fazla çeşit yemek bilmiyorsanız pizza sipariş etmek kaçınılmaz oldu. Her ne kadar dışarıdan pizza sipariş etmek büyük kolaylık olsa da ben evde kendim yapmayı tercih edenlerdenim. Dışarıdan sipariş ettiğimiz her pizzanın hijyen durumu ve kullanılan malzemelerin kalitesinden emin olamıyoruz bu yüzden pizza hamuru yoğurup evimde yapmayı tercih ediyorum ve gönül rahatlığı ile çocuklarıma ve misafirlerime ikram ediyorum.

Her gün Televizyon ekranlarında veya kapılarımıza dağıtılan reklam broşürlerinde çeşitli pizza reklamlarını görüyoruz. Bazen bu iştah kabartan reklamlara karşı koyamayıp aldığımız çok oluyor fakat ne kadar sağlıklıdır bilmiyoruz. Bildiğimiz bir şey var ki şarküteride dönen hileler ve hijyenden uzak ortamlar. Köklü kurumları tenzih ederek söyleyebiliriz ki pizza yapımında kullanılan çoğu malzemeler yani salam sosis sucuk pastırma gibi ürünlerin maliyeti az olsun diye ucuz olan ve merdiven altı ürünleri kullanılmaktadır. Sırf bu yüzden evimizde kendi pizza hamuru yoğurup kalitesinden emin olduğumuz malzemeleri kullanarak dilediğimiz gibi pizza yapabiliriz ve o çok sevdiğimiz masum yavrularımıza sağlıklı ve hijyenik ortamlarda çıtır çıtır lezzetli pizzalar hazırlayabiliriz.

Pizza hamuru için gerekli malzemeler
Pizza Hamuru Nasıl Yapılır?

Derin bir kâseye yaş mayayı koyup üstüne 1 kaşık şekeri atalım daha sonra ılık sütü ilave edip mayanın köpürüp kabarmasını bekleyelim. Maya kabarınca üstüne diğer malzemeler olan ılık su, sıvı yağ ve tuzu da ekleyip unu yavaş yavaş ilave edelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmemiz lazım. Bu yüzden unu ağır ağır kuyun ve kıvamını tam ayarlayın katı bir hamur elde ederseniz pizzanız taş gibi olur. Yoğurduğumuz pizza hamurun üstünü örtüp 20 dakika kadar bekletelim. Bekletip kabarmasını sağladığımız hamuru dilediğimiz büyüklükle eşit parçalara ayıralım yapacağımız pizzanın boyutuna göre. Ayırmış olduğumuz parçalardan birini alıp tezgâhın üstünde çok az un serperek açalım. Yalnız açma işlemi sırasında kesinlikle oklava veya merdane kullanmıyoruz ellerimizle açıyoruz diğer türlü oklava veya merdane ile açtığımız pizza hamuru istediğimiz esneklikte olmaz ve hiç kabarmaz. Elimizle açtığımız pizza hamurunu altını margarinle yağladığımız tepsilere diziyoruz. Margarin sürüyoruz çünkü pizza hamuru biraz esnek bir hamur olduğu için sıvı yağ veya un serper isek hamur geri toplanacaktır. Tepsinin altına margarin sürdüğümüzde hamur yapışacak ve toplanmasını engelleyecektir hem de piştiğinde kolayca tepsiden çıkmasını sağlayacaktır. Tepsiye yerleştirdiğimiz hamurları 10 dk. Da malzemelerini koymadan tepside bekletip daha sonra dilediğiniz malzemeyi dizebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz pizzanızı 15 veya 20 dk. Önceden 170 derece ısıtılmış fırında pişirebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık size ve sevdiklerinize afiyet olsun.
" } ] }