Poğaça hamuru maya, süt ve su ile yapılan özellikle sabah kahvaltılarında tüketilmesinin yanı sıra gün içinde her öğünde yenebilen poğaçanın yumuşacık hamurudur. Poğaça hamuru yapımı oldukça kolaydır ancak kıvamı tutturmak huusunda dikkat etmek gerekir. Poğaça tek bir ürün gibi görünse de ev yapımı, hazır poğaça, peynirli poğaça, patatesli ve zeytinli poğaça, pofuduk veya kat kat poğaça gibi şekli ve içerisine giren malzemenin çeşidine göre isimler almaktadır. Şimdi biz maya ve kabartma tozu ile hazırlanan poğaça hamuru tarifi yapalım.
Poğaça Hamuru İçin Gerekli Malzemeleri
Bir paket yaş maya.
Bir su bardağı ılık süt.
Yarım su bardağı ılık su.
Yarım su bardağı sıvı yağ.
Bir tatlı kaşığı tuz.
Bir çay kaşığı toz şeker.
Yeteri kadar un.
Poğaça Hamuru Nasıl Yapılır?
Derin bir kabın içerisine ılık süt ve ılık su koyularak maya içerisine bırakılır ve iyice eritilir. Eriyen mayanın üzerine sıvı yağ, tuz ve şeker de eklenerek karıştırıldıktan sonra un yavaş yavaş eklenir ve hamur yoğurulur. Hazırlanan hamurun kıvamı alışılmış olan kulak memesi kıvamından daha yumuşak olmalıdır. Bu sayede hem hamurun mayalanma süreci kısalır ve kabarık bir hamur elde edilir hem de yapılan poğaçaların yumuşacık ve pofuduk olması sağlanır. Ele yapışmayacak kıvamda yoğurulan hamur sıcak bir ortamda yaklaşık yarım saat mayalanmaya bırakılır. Eğer bekleyecek zaman yoksa hamur önceden kırk veya elli derecede ısıtılıp kapatılmış fırın içerisine bırakılır ve on dakika bekletilir. Bu işlem hamurun mayalanma sürecini kısaltmaktadır. Mayalanma işleminin ardından isteğe göre içine malzeme koyularak veya şekil verilerek lezzetli poğaçalar hazırlanır.
Kabartma Tozu ile Poğaça Hamuru Malzemeleri
Bir paket kabartma tozu.
İki adet yumurta.
Bir su bardağı süt (İsteğe göre yoğurt da koyulabilir.)
Bir su bardağı sıvı yağ.
Bir su bardağı su.
Bir tatlı kaşığı tuz.
Bir çay kaşığı toz şeker.
Un
Kabartma Tozu ile Poğaça Hamuru Nasıl Yapılır?
Derin bir kap içerisine süt, sıvı yağ, şeker ve tuz alınarak üzerine yumurtalar kırılır. Yumurtanın birinin sarısı poğaçanın üzeri için ayrılır. Son olarak un ile kabartma tozu da eklenir ve hamur yoğurulur. Mayalı poğaçanın aksine bu hamur daha sert kıvamdadır. Ev yapımı poğaçalar da genellikle kabartma tozu kullanılmaktadır. Hazırlanan hamur dinlenmeye bırakılmadan poğaça istenilen şekilde ve tercih edilen malzeme ile yapılır.