{ "title": "Şeker Hamuru", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/seker-hamuru.jpg", "date": "20.01.2024 11:37:39", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Şeker Hamuru: Fransızca kökenli, fondant'tan gelen şeker hamuru, pasta, kek, kurabiye yapımında kaplama veya dolgu malzemesi olarak kullanılan, genellikle su ve şeker karışımından elde edilen bir hamur türüdür. Su ve şeker karışımının, yaklaşık olarak 112-115 C'ye kadar ısıtılıp daha sonra, soğutulması yolu ile elde edilmektedir. Hamura tat vermek amacı ile limon suyu veya tatlandırıcı eklenebilir. Renk vermek amacı ile de renklendiriciler kullanılmaktadır. Profesyonel olarak kullanmak için, bu hamurun içerisine jelatin, gliserin, agar gibi katkı maddeleri konularak özellikle düğün pastalarında kaplama veya dolgu veya süsleme olarak kullanılmaktadır. Günümüzde pasta işi ile uğraşan birçok kişi ve kuruluşlar özel günler için hazırlanmış, kurabiye, kek ve yaş pastaları bununla süslemektedirler. Kaplanacak pasta veya kekin üzeri tamamen hazırlanmış bu hamurla kaplanır, kenarlardaki fazlalıklar bir bıçak yardımı ile kesilir ve özel günler için hazırlayacağınız pasta süsleri, kremalar ile süslenebilir. Dışarıdan satın alınabilecek pasta süsleri, kalıplarda bu hamurları kullanmak için idealdir. İstenilen şekiller kolaylıkla verilebildiği için, yapımı da oldukça basittir.