{ "title": "Waffle Hamuru", "image": "https://www.hamur.gen.tr/images/waffle-hamuru.jpg", "date": "21.01.2024 08:49:33", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal peteği anlamına gelmektedir. Değişik çeşitleri bulunan waffle'ın, üzerine farklı malzemeler konularak yenmektedir. Bu malzemeler, çikolata, fıstık, meyve, şekerleme, fındık, çerez parçalarıdır. İsveç'te, iki ayrı gün olan 25 mart ve 24 ağustos waffle günü olarak kutlanmaktadır. Dünya üzerinde kahvaltılarda dahi yenilebilen waffle, patatesli hatta pirinçli olarak da yapılmaktadır. İstanbul'da ise İstanbul usulü waffle yapılmakta, Türk damak tadına uygun malzemeler kullanılmıştır.

Waffle Hamuru: Türkiye'de yapılanı, daha çok Amerikan tarzı olarak da bilinen sandviç tarzıdır. Şekil olarak yuvarlak ve içi kısmen de olsa çiğ bırakılmış olarak yapılmaktadır. Üzerine ise değişik çeşit tatlılar konup yenilmektedir. Pişirme makineleri de zaman içerisinde farklılaşmıştır. Beş kalpli, çiçek şeklinde ve en yaygın olanı bal peteği şeklinde kalıplar kullanılmaktadır.

Waffle hamuru için gerekli malzemeler
Waffle nasıl yapılır?

Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpıyoruz. Yağ ve sütü katıyoruz ve tekrardan çırpıyoruz. Vanilya ve kabartma tozunu katıp, ununu eklemeye başlıyoruz. Kek hamurundan daha akışkan bir hamur elde ediyoruz. Tost makinesini en yüksek sıcaklık derecesine getiriyoruz, az bir yağ sürüp, waffle hamurundan bir kepçe alıp sıcak tost makinesine döküyoruz. Tost makinesini kapağını kapatıp arada ters çeviriyoruz. Her iki tarafta pişince çıkartıp istediğimiz malzemelerle servis ediyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }