Baklava Hamuru
Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı zamanda misafirlere de ikram edilebilecek en temel tatlıdır. İster cevizli olsun ister fıstıklı olsun damak tadına en çok hitap eden tatlıdır. Özellikle baklava ramazan ayında iftar sonrasında en çok sevilerek yenen bir lezzettir.
Yapılışı oldukça meşakkat isteyen baklava oldukça ince açılmalıdır. En önemlisi baklava hamurunun hem ince hem de yediğiniz zaman çıtır çıtır olmasıdır. Eğer doğru malzemeler kullanılır ise mükemmel bir baklava hazırlayabilirsiniz.
Baklava hamurunun malzemesi- 5 su bardağı un,
- 1 adet yumurta,
- 1 su bardağı yoğurt,
- 1 su bardağı ılık süt,
- Yarım çay bardağından biraz daha az sıvı yağ,
- 1 paket kabartma tozu,
- 1 yemek kaşığı sirke,
- Yarım çay kaşığı tuz,
- 400 gram buğday nişastası,
- 200 gram tereyağı,
- Ceviz,
Baklava hamurunun şerbeti- 1 kilo toz şeker,
- 4 su bardağı su,
- Yarım limon suyu,
Baklava hamuru nasıl yapılır?
Öncelikle unun ortasını açın içine sıvı yağı, yoğurdu, yumurtasını, sirkeyi, tuzunu yoğurma kabının içine alın. Ilık sütü yavaş bir şekilde ekleyerek baklavanın hamurunu yoğurun. Eğer ihtiyaç duyulur ise biraz daha ılık süt ilave edebilirsiniz. Baklava hamurunu yaklaşık olarak 15 dakika kadar toparlayarak yoğurun.
Mutlaka baklava hamurunun üzerine nemli bir bez örterek 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Baklava hamurunun açılışı
Hazırladığınız baklava hamurunu küçük parçalara ayırın, önce merdane yardımı ile bezeleri biraz açalım. Daha sonra tezgâhın üzerinden kaldırmadan üzerine hafifçe nişasta serpelim. İki baklava hamurunun arasına nişasta serptikten sonra üst üste koyalım ve açmaya devam edelim. Bu işlemi baklava hamurları bitine kadar yapmaya devam edelim. Bütün baklava hamurları bittikten sonra üzerine nemli bir bez örterek yaklaşık 45 dakika kadar dinlendirelim. Hamurlar dinlendikten sonra oklavaya teker teker alarak saralım ve açmaya devam edelim. Baklava hamurlarının birbirine yapışmaması için mutlaka bolca nişasta serpilmelidir. Açılan hamurların çok ince olmasına özen gösterilmelidir. Baklava genellikle çok katlı olarak tepsiye dizilir ve baklava dilimi şeklinde ya da küçük küçük kesilir. Ayrıca büzme şekli ya da çok farklı şekillerde de yapılabilmektedir. Baklava tepsiye alınıp kesim işlemi yapıldıktan sonra üzerine erittiğiniz tereyağı dökün ve 180 dereceli önceden ısıtılan fırında yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz. Daha sonra fırının ayarını 190 dereceye çıkararak nar gibi kızartıyoruz. Önceden hazırlanarak soğutulan şerbeti sıcak baklavanın üzerine döküyoruz ve şerbeti çektikten sonra servise hazır.
Afiyet olsun.
23.01.2024 04:07:34
Baklava Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|