Ekmek Kadayifı Hamuru Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde daha çok yapıldığı için, o yörelere özgü bir lezzet olsa da yurdumuzun her bir köşesinde kolaylıkla bulunabilir. Ekmek kadayıfı, genellikle marketlerden hazır olarak satın alınır ve sadece şerbeti dökülerek sofralarda kendisine yer bulur. Ancak, vereceğimiz tarif ile ekmek kadayıfının hamurunu yoğurup, tamamen kendi tatlınızı yapabilirsiniz. Yapımı oldukça basit ve sizi yormadan gerçekleştiği için, en önemli günlerde bile ikram için kısa süre içinde tatlıyı yapabilirsiniz. Ekmek kadayıfı, bilindiği üzere kaymakla yenildiği zaman lezzeti katlanmaktadır. Bazı yörelerimizde ekmek tatlısının çikolatalısı, vişnelisi gibi farklı türde ekmek kadayıfı yapılmakta ve lezzet çeşitliliği yaratılmaktadır. Ekmek Kadayıfı Hamurunun Malzemeleri
Ekmek Kadayıfı Hamurunun Kıvamını Sağlamak İçin
Ekmek Kadayıfının Şerbeti İçin
Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır? Şerbeti hazırlamak için, 3 su bardağı toz şekerini tencereye koyup kaynatıyoruz. Ardından beş damla limon suyunu damlatıp, şerbetimiz koyu kıvama gelinceye kadar, yavaş yavaş suyunu ve kalan 2 bardak toz şekeri ekliyoruz. Şerbeti yaptıktan sonra, soğuması için ocaktan alıyoruz. Fırınımızı açıp, 250 dereceye ayarlıyoruz. Hamur için, uygun bir kabın içine, toz şeker ve mayayı eritmek için, sütü ılık olacak şekilde döküyoruz. Maya eridikten sonra, kabın içine diğer malzemeleri ekleyip, ekmek kadayıfı hamurunu yoğurmaya başlıyoruz. Ekmek kadayıfı hamurunun miktarı gözünüze az gelirse, bir dahaki sefere ölçüleri oranlı bir şekilde artırabilirsiniz. Ancak size verilen bu miktarlar, bir tepsi kadar olacaktır. Diğer taraftan da kadayıf hamuru fazla gelirse, hamurdan bir kısmı keserek pişirebilir, kalan parçayı da buzluğa atıp daha sonra hazırlamak için saklayabilirsiniz. Hazırladığımız ekmek kadayıfı hamurunu 20 dakika kadar dinlendiriyoruz. Hamur dinlenirken, 30 veya 40 santimetre genişliğinde, metal tepsi, cam tepsi ya da kadayıfın daha ince olmasını tercih ederseniz daha büyük tepsi kullanabilirsiniz. Dinlenen ekmek kadayıfı hamurunu, seçtiğimiz tepsiye uygun şekilde, oklavayla açalım. Bundan sonraki adımda yağladığımız tepsiye hamuru yerleştirip kabarması ve mayalanması için, üstünü nemli bir bez ile örtüp, 2 saat kadar bekliyoruz. Bu süre bittikten sonra mayalanan ve kabaran ekmek kadayıfı hamurunun altını ve üstünü nar gibi kızarana kadar, önceden ısıtmış olduğumuz fırınımızda iyice pişiriyoruz. Pişen ekmek kadayıfı hamurunu, soğumasını bekliyoruz. Tavsiyemiz, en az bir gün bekletirseniz, ekmek kadayıfı daha lezzetli ve daha güzel olacaktır. Bir gün bekletildiğini düşünerek, sonraki gün pişen ekmek kadayıfını, daha geniş bir tepsiye alıp, kadayıfın üzerine önceden hazırlanan şerbeti ilave ediyoruz. Bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar ise tepsiyi ocağın üstüne koyup, kısık ateşte yavaş yavaş, saat yönünde çevirirken, az az şerbeti üstüne dökmektir. Şerbeti daha iyi emmesi için, kadayıfın ortasına artı şeklinde derin çizik atıyoruz. Bu şekilde, tüm şerbeti döküyoruz. Şerbetini emdikten sonra, üstüne kaymak, dondurma veya krema ekleyebilir, zevkinize göre de fındık ve fıstık parçacıkları serperek, dilimleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Saruca
22 Temmuz 2024 PazartesiEkmek kadayıfı hamurunu yoğurmak için hangi sırada malzemeleri eklemem gerekiyor? Şeker ve mayayı önceden mi eritmeliyim?
Cevap yazAdmin
22 Temmuz 2024 PazartesiSaruca, ekmek kadayıfı hamurunu yaparken malzemeleri ekleme sırası önemlidir. Öncelikle kuru malzemeleri karıştırmanız gerekiyor; un, tuz ve şekeri bir kabın içinde birleştirin. Ayrı bir kapta ise mayayı ılık su veya sütte eriterek aktif hale getirin. Aktif hale gelen mayayı kuru malzemelerin üzerine dökün ve yoğurma işlemine başlayın. Bu sayede mayanız daha etkili bir şekilde çalışacaktır ve hamurunuz daha iyi kabaracaktır. Kolay gelsin!