Gözleme Hamuru Tarifi
Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır. İster mayalı hamur isterse mayasız hamurlara farklı iç malzemeler ekleyerek çok lezzetli gözlemeler yapılabilmektedir. Genellikle peynirli, patatesli, kıymalı, ıspanaklı, pastırmalı seçenekleri ile lezzetli tatlar hazırlanabilmektedir.
Haber vermeden gelen bir misafire bile en kısa zaman içerisinde mükemmel gözlemeler yaparak ikram edebilirsiniz. Gözleme oldukça kolay malzemeler ile yapılan doyurucu bir besin ögesi olmaktadır.
Gözleme hamurunun malzemesi- 1 kg un,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- Aldığı kadar su,
Gözleme hamurunun iç harçlarının malzemeleri
Peynirli harç için- Çökelek ve köy peyniri,
- Taze soğan ve maydanoz,
- Tuz, pul biber ve zeytinyağı,
Ispanaklı harç için- Yarım kilo ıspanak,
- 2 adet kuru soğan,
- Pul biber, tuz,
- Karabiber ve zeytinyağı,
Patatesli harç için- 3 adet büyük patates,
- 1 adet kuru soğan,
- 1 tatlı kaşığı salça,
- Tuz, karabiber,
- Pul biber ve zeytinyağı,
Gözleme hamuru nasıl yapılır?
İlk olarak çukur bir kabın içine unu, tuzu ve suyunu ekleyerek kulak memesi kıvamında ele yapışmayan gözleme hamuru hazırlanır. Mutlaka hamuru biraz dinlendirmek gerekir o zaman çok daha kolay açılacaktır.
Sırada peynirli harcın hazırlanışı, çökelek ve köy peyniri rendelenir, soğan ve maydanoz ince şekilde doğranır, baharatlar ve zeytinyağı eklenerek peynirli harç hazırlanır. Patatesli iç, patatesler haşlanır ve küçük küpler halinde doğranır, daha sonra soğan yağda kavrulur, baharat ve salça eklenerek birkaç dakika kadar kavrularak hazırlanır. Ispanaklar da yıkanarak ince doğranır soğan yine aynı şekilde yağda kavrulur, baharatlar eklenir ve ıspanağın içine katılarak hazırlanır. Gözleme bezeleri yumurtadan küçük olacak şekilde alınır ve servis tabağının büyüklüğü kadar açılır. İçine istenen herhangi bir harç konur ve parmak uçları ile bastırılarak kapanır. Çok az yağlı olan teflon tavada önlü arkalı olarak pişirilir ve sıcakken gözlemenin üzerine tereyağı sürülür. Sıcakken servis yapınız.
Afiyet olsun.
21.01.2024 11:20:22
Gözleme Hamuru Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|