Kruvasan Hamuru

Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yiyecek hilal şeklinde yapılmasından dolayı bu adı almıştır. Hamurdan yapılan kruvasanın içerisine çikolata katılabileceği gibi, sade de yenmektedir. Sade tereyağı yağı ile yapılan bu hamur işi, kat kat yapılmaktadır.
Genellikle kahve ile servis edilen kruvasan, Fransız mutfağının değişmez tatlarından olduğu için, Fransa'nın ulusal yiyeceği olarak kabul edilmiştir. Fransa'da çok popüler olmasına rağmen, ilk kez yapılışı Viyana'da olmuştur. Avustralyalı bir subayın Paris'te fırın açıp burada kruvasan yapması ile Fransa'da yayılmıştır.

Kruvasan Hamuru: Bir söylentiye göre, Osmanlı İmparatorluğunun Viyana'yı kuşatması sırasında, Viyanalı fırıncıların Osmanlı bayrağını örnek alarak, yaptıkları hamura hilal şeklini vermesi ile ortaya çıkmıştır. İster sade ister ballı, reçelli veya çikolata soslu tüketilebilmektedir.

Kruvasan Hamuru Malzemeleri

  • Yarım kilo un
  • Yarım paket yaş maya
  • 50 gram margarin
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 tane yumurta
  • Yarım paket margarin (Açılan kruvasanların arasına sürülecek)
  • 1 tane yumurta sarısı (Üzeri için)

Kruvasan hamurunun mayalanması

  • Öncelikle sütü ısıtıyoruz. (Kaynatma maya özen gösterilmelidir.
    Parmak değecek şekilde olması yeterli.)
  • Isınan sütün içerisine maya ve şekeri ilave edip eriyinceye kadar karıştırıyoruz.
  • Unun tamamını bir kaba alalım, ortasını havuz şeklinde açıp sütlü maya karışımını içerisine dökelim. Yaklaşık 10 dakika mayalanmayı bekleyelim.
  • Mayalanma bitince geri kalan malzemeyi de ekleyip, iyice yoğuralım.
  • Yoğrulan hamurun üzerini streç filmle iyice kapatıp, yarım saat kadar dinlendirelim.
  • Hamur iki katına çıkana kadar bırakalım.

Kruvasan Nasıl Yapılır?


Mayalanmanın ardından, hamuru hafif unlanmış tezgâha alıyoruz. 1,5 cm kalınlığında dikdörtgen bir hamur açalım. Dikdörtgen parçanın alt ve üst kısmına tereyağı sürüp katlıyoruz. Her iki parça, ortada birleşecek şekilde olmalıdır. Bu işlemden sonra, hamuru tekrar bir kaba alıp üzerine streç film kaplayıp, yaklaşık 10 dakika kadar buzdolabında bekletelim. Aynı işlemi iki defa daha tekrar edelim. Son defa unlanmış tezgâha alıp yarım santim kalınlığında, dikdörtgen şeklinde açalım. 25-30 cm boyunda ve taban kenarı 10 cm olan üçgenler keselim ve geniş kenarlardan başlayarak hamuru saralım. Yağlanmış fırın tepsisine aralıklar ile dizelim, dışarıda 10 dakika dinlendirdikten sonra, yumurta sarısını sürerek, önceden ısıtılmış 200 derecede fırına sürelim. Yaklaşık 15 dakika pişirmek yeterli olacaktır.

Afiyet olsun.

19.01.2024 15:51:46
Kruvasan Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kruvasan Hamuru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kruvasan Hamuru"
Merhaba ben de İtalyan lezzetlerini çok severim kurulacaksan hamurunu mayaladıktan sonra bekletmemize gerek var mı?
Bedel . 30.10.2018 20:09:22

Haşhaşlı Hamur İşleri

Haşhaşlı hamur işleri, yaygın bir şekilde Çin, Hindistan ve İran'da yetiştirilen haşhaş ülkemizde de belli sınırlar içerisinde yetiştirilmektedir. Gelincikgi...
Devamını Oku

Ekmek Kadayıfı Hamuru

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde dah...
Devamını Oku

Makarna Hamuru

Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem? Diye ...
Devamını Oku

Ekler Hamuru

Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara di...
Devamını Oku

Şeker Hamuru Kurabiye

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarı...
Devamını Oku

Elmalı Pasta Hamuru

Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat bu ham...
Devamını Oku

Waffle Hamuru

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal...
Devamını Oku

Ispanaklı Börek Hamuru

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla ...
Devamını Oku

Milföy Hamuru

Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay ol...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru Tarifi

Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır....
Devamını Oku

Evde Şeker Hamuru Yapımı

Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için e...
Devamını Oku

Çiğ Börek Hamuru

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek h...
Devamını Oku

Lazanya Hamuru

Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeş...
Devamını Oku

Hamur Köftesi

Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğ...
Devamını Oku

Baklava Hamuru

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı ...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi b...
Devamını Oku

Tuzlu Hamur İşleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın dev...
Devamını Oku

Milföy Hamurundan Börek

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç ç...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sı...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024