Kruvasan Hamuru
Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yiyecek hilal şeklinde yapılmasından dolayı bu adı almıştır. Hamurdan yapılan kruvasanın içerisine çikolata katılabileceği gibi, sade de yenmektedir. Sade tereyağı yağı ile yapılan bu hamur işi, kat kat yapılmaktadır.
Genellikle kahve ile servis edilen kruvasan, Fransız mutfağının değişmez tatlarından olduğu için, Fransa'nın ulusal yiyeceği olarak kabul edilmiştir. Fransa'da çok popüler olmasına rağmen, ilk kez yapılışı Viyana'da olmuştur. Avustralyalı bir subayın Paris'te fırın açıp burada kruvasan yapması ile Fransa'da yayılmıştır.
Kruvasan Hamuru: Bir söylentiye göre, Osmanlı İmparatorluğunun Viyana'yı kuşatması sırasında, Viyanalı fırıncıların Osmanlı bayrağını örnek alarak, yaptıkları hamura hilal şeklini vermesi ile ortaya çıkmıştır. İster sade ister ballı, reçelli veya çikolata soslu tüketilebilmektedir.
Kruvasan Hamuru Malzemeleri- Yarım kilo un
- Yarım paket yaş maya
- 50 gram margarin
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 tane yumurta
- Yarım paket margarin (Açılan kruvasanların arasına sürülecek)
- 1 tane yumurta sarısı (Üzeri için)
Kruvasan hamurunun mayalanması- Öncelikle sütü ısıtıyoruz. (Kaynatma maya özen gösterilmelidir.
Parmak değecek şekilde olması yeterli.)
- Isınan sütün içerisine maya ve şekeri ilave edip eriyinceye kadar karıştırıyoruz.
- Unun tamamını bir kaba alalım, ortasını havuz şeklinde açıp sütlü maya karışımını içerisine dökelim. Yaklaşık 10 dakika mayalanmayı bekleyelim.
- Mayalanma bitince geri kalan malzemeyi de ekleyip, iyice yoğuralım.
- Yoğrulan hamurun üzerini streç filmle iyice kapatıp, yarım saat kadar dinlendirelim.
- Hamur iki katına çıkana kadar bırakalım.
Kruvasan Nasıl Yapılır?
Mayalanmanın ardından, hamuru hafif unlanmış tezgâha alıyoruz. 1,5 cm kalınlığında dikdörtgen bir hamur açalım. Dikdörtgen parçanın alt ve üst kısmına tereyağı sürüp katlıyoruz. Her iki parça, ortada birleşecek şekilde olmalıdır. Bu işlemden sonra, hamuru tekrar bir kaba alıp üzerine streç film kaplayıp, yaklaşık 10 dakika kadar buzdolabında bekletelim. Aynı işlemi iki defa daha tekrar edelim. Son defa unlanmış tezgâha alıp yarım santim kalınlığında, dikdörtgen şeklinde açalım. 25-30 cm boyunda ve taban kenarı 10 cm olan üçgenler keselim ve geniş kenarlardan başlayarak hamuru saralım. Yağlanmış fırın tepsisine aralıklar ile dizelim, dışarıda 10 dakika dinlendirdikten sonra, yumurta sarısını sürerek, önceden ısıtılmış 200 derecede fırına sürelim. Yaklaşık 15 dakika pişirmek yeterli olacaktır.
Afiyet olsun.
19.01.2024 15:51:46
Kruvasan Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|