Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem? Diye düşündüğümüzde, en büyük kurtarıcımızdır makarna. Hazır makarnaların aksine evde makarna yapmak hem lezzetli hem de daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Tek bir makarna hamurundan birçok faklı çeşitlerde yemek elde edebiliriz.
Örneğin; erişte, kare mantı makarna ve çorbalık ince makarna.
Bayanlarımız kışın daha rahat etmeleri için makarnaları yazdan yapıp hazır etmelerini tavsiye ederim. Yapımı hem eğlenceli hem de bereketli olan makarna hamurunun tarifini sizinle paylaşmak isterim.
Makarna hamuru tarifi için gerekli malzemeler
2 kilo un
5 adet yumurta
1 çay bardağı su
100 gr kaya tuzu
Makarna Hamuru Nasıl Yapılır?
Derin bir kaba unumuzu döküyoruz. Orta kısmını havuz şeklinde açıyoruz. Diğer bir kabımızda tuzumuzu bir çay bardağı su ile eritip, 5 tane olan yumurtalarımızı içine kırıyoruz. Hepsini bir kaşık yardımıyla çırpıyoruz. Ortasını açmış olduğumuz una yavaş yavaş döküyoruz. Bir yandan da diğer elimizle yoğurmaya başlıyoruz. Makarna hamurunun en önemli özelliği; hamurunun gayet sert olması. Hamur ne kadar sert olursa makarnamız o kadar güzel olur. Aksi halde yumuşak olan makarna hamurundan makarna yapamayız, olmaz çünkü. Elimizde istediğimiz gibi hamuru açamayız ve şekil veremeyiz. Yoğurulan hamur iyice pürüzsüzleşene kadar yoğuralım.
Bu işlem biraz uzun sürebilir. Ama sonucu enfes olacaktır. Sonra hamuru 2-3 saat dinlendirelim. Dinlenen hamurlardan orta büyüklükte bezeler alalım. Bir beze dışarıda kalmak üzere, diğerlerini ağzı kapaklı bir kaba koyalım, yoksa yüzleri kaysılar. Diğer bezemizi oklava yardımıyla açmaya başlayalım. Çok ince açmamıza gerek yok, orta kalınlıkta bir hamur açılması uygun olur. Açılan hamur, uygun boş bir yere serilen temiz bir örtünün üzerine içini çekmesi için serelim. Sonraki aşamayı da aynı şekilde devam ettirelim. Örtü üzerine serilen hamurlar, yüzü biraz kurumaya başladığında tek tek alıp kesmeye başlayabiliriz.
Arzuya göre hangi makarnadan yapmak istiyorsak o makarnanın şeklini verelim. Kesilen makarnalar yine örtü üzerine serilerek, bir iki gün kurumaya bırakılır. Kuruyan makarnalar, ağzı kapaklı saklama kaplarına konularak muhafaza edilir. Şimdiden afiyet olsun.
19.01.2024 22:41:55
Makarna Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Evde doğal yöntemlerle makarna hazırlamaya karar verdim. Ancak makarna hamurunu hazırlayınca hamur inanılmaz derecede kuru bir hal aldı. Acaba güzel bir lezzet yakalayabilmek için makarna hamurunu nasıl hazırlamalıyım? Ayrıca makarnanın acı olması için acı biber rende edilince hamurda bozulma olur mu? Deneyen birinin yorumlarını bekliyorum. Merve . 06.10.2018 01:06:03
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024