Çarşaf böreği hamuru, Ülkemizde buğday üretimin çok fazla olması sebebiyle, hamur işlerinin de evlerimizde sıkça yapıldığını görüyoruz. Hemen hemen çoğu evlerde tercih edilen börek türüdür. Yapılışı biraz zahmetli olsa da yemesi de o kadar lezzetlidir. Elle açılan çarşaf hamuru, doyurucu olup çocuklarımıza bol vitamin ve sağlıklı bir yiyecektir.
Okula giden çocuklarımız içinde, beslenmelerine konulabilecek uygun bir börektir. Çarşaf böreğinin isteğe göre çeşitleri değişir. Örneğin; ıspanaklı, patatesli, kıymalı, peynirli, tahinli, sebzeli gibi. Dilerseniz bir an önce o enfes çarşaf böreğinin hamuruna geçelim.
Çarşaf böreği hamuru malzemeleri
3,5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
Yarım paket yaş maya
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Çarşaf böreği hamuru nasıl yapılır?
Öncelikle orta boy kasemize ılık süt ve yaş mayamızı koyuyoruz üzerine şeker ilave ediyoruz. Ağzını kapatıp mayanın kabarmasını bekliyoruz. Diğer yandan uygun olan yoğurma kabımıza unumuzu boşaltıyoruz. İçerisine tuz ve sıvı yağı ekliyoruz. Sonra sütlü karışımı döküyoruz ve yoğurma işlemine geçiyoruz. Ne yumuşak ne de sert bir hamur elde etmiş olduk. 15-20 dk beklettikten küçük bezeler haline alıyoruz. Tabak büyüklüğünde açmış olduğumuz hamuru, aralarına her katına iki kaşık tereyağı gezdirelim daha tel tel olmasını sağlar. Ardında bu işlem bittikten sonra temiz bir örtüye hamurumuzu mümkün olduğunca ince bir şekilde elimizle yırtmadan açmaya başlıyayım.
Zaten esnek bir hamur olduğundan açtıkça açılacaktır. Arzuya göre içerisine eşit bir şekilde ne istiyorsanız koyabilirsiniz. Damak zevkinize göre bu istek değişir. Sonra kenarından başlayarak örtünün ucundan kaldırarak, hamurun bitiş yerine kadar devam ettirelim. Bu işlem bitiminde tepsiye dilediğiniz şekilde ister yuvarlak ister kare şeklinde döşeyebilirsiniz. Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden olan çarşaf böreği, görüntüsü içinde çok zengin olup, şıklığını korumakta. En güzel misafirlerinize lezzeti ve görüntüsü müthiş olan çarşaf böreğini yapmanız dileğimle.
Afiyet olsun.
18.01.2024 23:34:06
Çarşaf Böreği Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Çarşaf bçreği çarşafa mı bemzer çarşaf gibi ince midir normal bçreği bile kalın yapıyorum çünkü jemen yırtılıyo çarşaf bçreğinin hamuruna normal kullandığımız malzemeler dışımda veya çıkartarak bir şey atmalı mı hamurı masıl yapılmalı ne kadar bekletilmeli nasol bu yufka açılmalı anlatır mısınız Dalayer . 31.10.2018 00:15:44
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024