Ekşi Hamur

Ekşi hamur yapmak biraz zahmetlidir. Ama evimiz de kendimiz yaparak daha sağlıklı hamur elde etmiş oluruz. Hazır mayanın yerine evde kendi yaptığımız mayayı kullanırsak istediğimiz sonucu elde ederiz. Ekşi maya, katkılı hamur ile yapılan ekmeklere çok güzel tat ve aroma katacaktır. Ayrıca mayasını kendi yaptığımız hamurların, ekmekleri de geç bayatlar.


Sürekli yaptığım bir ekşi hamur tarifini sizlerle paylaşmak isterim. Tamamıyla kendi deneyimlerim sonucu, ortaya çıkan bir ekşili hamur mayasıyla mis gibi köy ekmekleri yapabilirsiniz. Mutfağınızdan bu enfes kokuları eksik etmeyin.

Ekşi hamur için gerekli olan malzemeler

  • 1 adet maya kabı
  • 1 adet tahta kaşık
  • 1 çay bardağı un
  • 1 şişe hazır içme suyu

Ekşi Hamur Nasıl Yapılır?


Öncelikle hazırlayacağımız ekşi hamur mayasının kabı, önemlidir. Bu kaplar çelik, alüminyum olmaması gerek, çünkü maya bu kaplar içinde aşınır ve sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Bunun yerine en uygun seçenek, cam ve gıdaların saklanması için üretilen uygun kaplardır. O yüzden kullanacağımız kap, ağzı kapaklı cam ya da plastik kap olmalıdır. Diğer önemli bir konu ise maya hazırlarken klorsuz ve temiz su kullanmamız gereklidir. Son olarak da kullanacağımız un çeşitli, isteğinize göre değişir. Ama ben beyaz buğday ununu tercih ettim.

Ekşi mayanın hazırlanması yaklaşık 4 gün sürüyor ve 5. Gün kullanıma hazır hale geliyor.
Ağzı kapaklı maya kabımızın içini bir güzel yıkıyor ve kuruluyoruz. İçerisine bir çay bardağı unu döküyoruz. Yarım çay bardağı suyu ilave ettikten sonra, tahta kaşık ile karıştırıyoruz. Maya kabımızın kapağını kapatarak, ılık olan bir yere kaldırıyoruz. Ertesi gün yine aynı işlemi uyguluyoruz. Maya kabımızın kapağını açıyoruz ve içerisine, bir çay bardağı unu ve yarım çay bardağı suyu dökerek karıştırıyoruz. Biz bu işlemi 4 gün boyunca, aynı şekilde uyguluyoruz.4. Gün sonunda mayamız artık kabarmış ve ekşimiş hale geldi.

Son olarak tahta kaşık ile karıştıralım ve buzdolabına kaldıralım. Artık ekşi mayamız kullanıma hazırdır. Ekmek hamuru için bir su bardağı, yaptığımız kayadan konulması yeterlidir. Ekşi mayamız dolapta beklerken, üzerinde gri bir tabaka oluşabilir. Bu gayet normaldir. Eğer bunun yerine pembe olarak görürseniz mayanız bozulmuş demektir ve kullanmadan çöpe atınız. Tekrar yenisini yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 05:53:37
Ekşi Hamur ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ekşi Hamur Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ekşi Hamur"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ekmek Kadayıfı Hamuru

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde dah...
Devamını Oku

Kruvasan Hamuru

Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yi...
Devamını Oku

Makarna Hamuru

Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem? Diye ...
Devamını Oku

Ekler Hamuru

Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara di...
Devamını Oku

Şeker Hamuru Kurabiye

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarı...
Devamını Oku

Elmalı Pasta Hamuru

Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat bu ham...
Devamını Oku

Waffle Hamuru

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal...
Devamını Oku

Ispanaklı Börek Hamuru

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla ...
Devamını Oku

Milföy Hamuru

Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay ol...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru Tarifi

Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır....
Devamını Oku

Evde Şeker Hamuru Yapımı

Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için e...
Devamını Oku

Çiğ Börek Hamuru

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek h...
Devamını Oku

Lazanya Hamuru

Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeş...
Devamını Oku

Hamur Köftesi

Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğ...
Devamını Oku

Baklava Hamuru

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı ...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi b...
Devamını Oku

Tuzlu Hamur İşleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın dev...
Devamını Oku

Milföy Hamurundan Börek

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç ç...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sı...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024