Hamur İşleri

Hamur işleri, hamur işi denildiği zaman akla çok çeşitli hamur ile yapılan ürünler gelir. Kek, kurabiye, mayalı hamurlar, pizza ve pasta hamur işlerine verilebilecek örnekler arasındadır. Hamur işinin türü ne olursa olsun sonucun mükemmel olması için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir.

Örneğin kek yapılmışsa ve kalıba dökülmüşse kekin kalıptan parçalanmadan çıkması için fırından alındıktan sonra en az 10 dakika beklenmesi gerekir.
Ayrıca kek fırından alındıktan sonra üzerine nemli bir bez kapatarak bekletmek kalıptan daha kolay çıkmasını sağlayabilir. Hamur işi olarak kurabiye tercih edilmişse kurabiyeler fırından alınır alınmaz tepsiden çıkarılmalıdır. Aksi halde tepside soğuyan kurabiyelerin parçalanması kaçınılmaz olabilir.

Açmalı bir hamur işi tercih edilmişse yoğrulan hamurun en az yarım saat dinlendirilmesi gerekir. Dinlenen hamur hafif unlanmış tezgâhta kolaylıkla açılır. Ayrıca açılacak hamurlar beze yapılarak tabanı unlanmış bir tepsinin içinde üzerleri kapalı şekilde bekletilmelidir.

Hamur işi yapılırken hamurun kolay yoğrulması için kullanılan yağın oda sıcaklığında erimiş olması gerekir. Bu sayede hamur daha kolay yoğrulur. Hamur işi olarak tepsi böreği tercih edilmişse böbrek yapıldıktan sonra birkaç saat buzdolabında bekletilirse daha lezzetli bir börek elde edilebilir. Kızartma yapılacak bir hamur işi tercih edilmişse hamura kabartma tozu ile toz şeker eklemek hamurun daha lezzetli olmasını sağlar.
Hamur İşi Tariflerine örnek vermek gerekirse;

Hamur Kızartması


Hamur Kızartması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 3 su bardağı un
  • 1,5 kahve kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı instant maya
  • Yeteri kadar su

Kızartmak için

  • Yeteri kadar sıvı yağ
Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Malzemelerin hepsi yoğurma kabına alınarak ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamurun kabarması için 40 dakika beklenir. Kabaran hamurdan ufak parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Sıvıyağ kızartma tavasına alınarak kızdırılır. Kızgın yağda yuvarlanan hamurlar eşit şekilde kızartılır. Kızaran hamurlar havlu kâğıt serili tepsiye çıkarılır. Hamur kızartması sabah kahvaltıları ya da gün masalarında hoş bir çeşit olarak servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Patatesli Sade Poğaça

Patatesli Sade Poğaça İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 tane yumurta beyazı
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tane haşlanmış orta boy patates
  • Alabildiği kadar un
  • Üzeri için yumurta sarısı
Patatesli Sade Poğaça Nasıl Yapılır?

Ilık su, süt, tuz ve maya karıştırma kabına alınarak karıştırılır. 10 dakika kadar bekletilerek, üzerine yumurta, sıvıyağ, haşlanarak rendelenmiş patates eklenip tekrar karıştırılır. Karışıma yavaş yavaş un ilave edilerek ele yapışmayacak bir kıvamda hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur bir bez yardımı ile sarılarak yarım saat mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak tercihe göre şekil verilir. Yağlanmış fırın tepsisine hazırlanan poğaçalar sıralanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, 200 derecelik fırına verilir. Poğaçaların altı üstü eşit kızarana kadar pişirilir. Sıcak olacak şekilde servise sunulur.

Afiyet olsun.

Fıstıklı Çikolatalı Kurabiye

Fıstıklı Çikolatalı Kurabiye İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı mısır nişastası
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tane yumurta
  • 125 gr tereyağı
  • Üzeri İçin Antep fıstığı
  • Benmari usulü eritilmiş çikolata
Fıstıklı Çikolatalı Kurabiye Nasıl Yapılır?

Hamur için verilen malzemelerin tümü yoğurma kabına alınarak homojen bir şekilde yoğrulur. Un az gelmiş hamurun kıvamı tutmamışsa bir miktar daha un ilave edilebilir. Homojen bir şekilde yoğrulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Yuvarlanan hamurlar yağlı kâğıt yerleştirilmiş fırın kabına sıralanır. Hazır hale gelen kurabiyeler 180 derecelik fırına verilerek pişirilir. Pişen kurabiyeler soğumaya bırakılır. Tercih edilen çikolata benmari usulü eritilir ve pişen kurabiyeler benmari usulü eritilen çikolatalara batırılır. Ardından fıstığa bulanarak servis tabağına dizilir.

Afiyet olsun.

Çikolata Soslu Lokum Kek

Çikolata Soslu Lokum Kek İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 çay bardağı fındık yağı
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 tane yumurta
  • 1 tane kabartma tozu
  • 1 tane vanilya
  • 4 su bardağı un
Çikolata Sosu için
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için
  • Yeteri kadar Hindistan cevizi
Çikolata Soslu Lokum Kek Nasıl Yapılır?

Kek hamuru için yumurta ve şeker çukur bir kabın içinde köpük, köpük olana kadar çırpılır. Çırpılan malzemelere süt, fındık yağı, kabartma tozu, vanilya ve un eklenerek çırpmaya devam edilir. Kıvamı boza kıvamında olmalıdır. Ufak boy fırın kabına yağlı kâğıt serilir ve hazırlanan hamur tepsiye dökülür. 180 derecelik fırına verilerek pişirilir. Çikolata sosu için kakao, süt ve şeker homojen şekilde karıştırılır. Pişen kek soğuduktan sonra küp şeklinde kesilir. Kesilen parçalar çikolata sosuna batırılır, ardından Hindistan cevizine bulanarak servis tabağına dizilir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 12:39:07
Hamur İşleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamur İşleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hamur İşleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ekmek Kadayıfı Hamuru

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde dah...
Devamını Oku

Kruvasan Hamuru

Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yi...
Devamını Oku

Makarna Hamuru

Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem? Diye ...
Devamını Oku

Ekler Hamuru

Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara di...
Devamını Oku

Şeker Hamuru Kurabiye

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarı...
Devamını Oku

Elmalı Pasta Hamuru

Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat bu ham...
Devamını Oku

Waffle Hamuru

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal...
Devamını Oku

Ispanaklı Börek Hamuru

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla ...
Devamını Oku

Milföy Hamuru

Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay ol...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru Tarifi

Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır....
Devamını Oku

Evde Şeker Hamuru Yapımı

Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için e...
Devamını Oku

Çiğ Börek Hamuru

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek h...
Devamını Oku

Lazanya Hamuru

Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeş...
Devamını Oku

Hamur Köftesi

Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğ...
Devamını Oku

Baklava Hamuru

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı ...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi b...
Devamını Oku

Tuzlu Hamur İşleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın dev...
Devamını Oku

Milföy Hamurundan Börek

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç ç...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sı...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024