Hamur Kabartma

Hamur kabartma: Ülke olarak hamur işlerine oldukça düşkün bir milletiz. Kek, poğaça, Börek, çörek, çeşitleri kahvaltılarımızın, beş çaylarımızın, kabul günlerimizin olmazsa olmazıdır. Fakat çoğu bayanlar hazır almak da ve tüketmektedir. Nedenine gelince ne yaparlarsa yapsınlar bir türlü hamurlarını kabartmayı başaramadıklarından şikâyetçilerdir.
Aslında birçok püf noktaları vardır. Yaya kullanarak kabarttığımız hamur bir de kabartma tozu ile kabarttığımız hamur çeşitleri bulunmaktadır. Her iki malzemeyi ayrı ayrı kullanarak istediğimiz böreğin çöreğin hamurunu kabartabiliriz. Bunun içinde püf noktalarını çok iyi öğrenmeliyiz.

Maya ile hamur kabartmak istiyor isek malzemeleri henüz koymadan hamur yoğuracağımız kabın içine mayayı koyup üstüne bir kaşık toz şeker atıp hamura koyacağımız ılık su veya ılık sütten biraz üstüne ilave edip mayanın kabarıp köpürmesini bekletelim ve daha sonra diğer malzemeleri ekleyip hamuru yoğurabilirsiniz. Hamurun iyi kabarmasını istiyorsanız yoğurduğunuz hamurun üstünü temiz bir sofra ile örtüp ılık bir ortamda 1 veya 2 saat bekletin. Fazla vaktiniz yoksa fırını 150 derece ısıtıp kapatın ve hamurun üstüne bir tepsi kapatıp fırında 20 dk. Bekletin. Emin olun her iki yöntemle de hamurunuz kabarmış olacaktır. Önemli bir not daha kabaran hamuru sakin tekrar yoğurup sönmesini sağlamayın. Hamur kabarır kabarmaz hem sekli verin fazla bekletmek veya çok fazla hamurla uğraşmak hamurun geri sönmesini sağlar.

Kabartma tozu veya karbonat kullanarak hamur kabartmak istiyor isek mayayla kabartılan hamurun aksine kabartma tozu veya karbonat bütün malzemelerden sonra elek ile eleyerek konur.
Yapmış olduğumuz hamurun iyi kabarmasını istiyorsanız hiç beklemeyin istediğiniz pasta çeşitli hamurunu yapar yapmaz fırına verin aksine bekletirseniz kabartma tozu veya karbonatı etkisi kaybolduğu gibi bir de buruk bir tat oluşur. Anlatmış olduğumuz püf noktalara uyarak hamur yorulursa hamurunuzun kabarmaması için hiçbir sebep yoktur. Bu bilgilerle istediğiniz böreği, çöreği, keki ve pastayı yaparak gönül rahatlığı ile misafir ağırlayabilirsiniz.

Maya ile kabaran hamur işleri

  • Peynirli poğaça,
  • Zeytinli poğaça,
  • Patatesli açma,
  • Tahinli çörek,
  • Haşhaşlı puf,
  • Ispanaklı börek,
  • Bilumum açma ve poğaça çeşitleri maya ile kabartılarak yoğurulur.

Kabartma tozu veya karbonat ile kabaran Hamur işleri

  • Kek ve kek çeşitleri,
  • Kurabiye çeşitleri,
  • Kıtır simitler,
  • Tart çeşitleri,
  • Yaş pasta çeşitleri,
  • Çoğu şerbetli tatlılar,
  • Neredeyse tüm tatlı çeşitleri kabartma tozu veya karbonat kullanarak hazırlanır.
21.01.2024 14:17:23
Hamur Kabartma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamur Kabartma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hamur Kabartma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ekmek Kadayıfı Hamuru

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde dah...
Devamını Oku

Kruvasan Hamuru

Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yi...
Devamını Oku

Makarna Hamuru

Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem? Diye ...
Devamını Oku

Ekler Hamuru

Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara di...
Devamını Oku

Şeker Hamuru Kurabiye

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarı...
Devamını Oku

Elmalı Pasta Hamuru

Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat bu ham...
Devamını Oku

Waffle Hamuru

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal...
Devamını Oku

Ispanaklı Börek Hamuru

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla ...
Devamını Oku

Milföy Hamuru

Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay ol...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru Tarifi

Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır....
Devamını Oku

Evde Şeker Hamuru Yapımı

Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için e...
Devamını Oku

Çiğ Börek Hamuru

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek h...
Devamını Oku

Lazanya Hamuru

Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeş...
Devamını Oku

Hamur Köftesi

Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğ...
Devamını Oku

Baklava Hamuru

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı ...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi b...
Devamını Oku

Tuzlu Hamur İşleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın dev...
Devamını Oku

Milföy Hamurundan Börek

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç ç...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sı...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024