Hamur Kızartması
Hamur kızartması, Hamur işini sevmeyen pek fazla yoktur. Eğer, hamur kızartmasını mayalı hamurdan yapacaksanız, hamurun kıvamı yumuşak olmalıdır. Hamurun kıvamı sert olursa, kızardığı zaman daha fazla sertleşip kabarmayacaktır . Hamur kızartmasını yapamayan olmaz. Çünkü, hamur çok çabuk kabarır ve kolay kızarır. Sadece, tarife tamamen uymak gerekir.
Hamurun, fazla kızarmamasına dikkat etmek gerekir. Rengi biraz sarı kalmalıdır. İyice kızarmadan, sarı renkte daha lezzetli olduğunu düşünüyorum. Hamur kızartmasının en önemli noktalarından biri de fazla yağ çekmemesine dikkat etmektir. Eğer güzel bir hamur hazırladıysanız, böyle bir sorununuz olmaz. Ayrıca, yağın iyice kızgınlaştığından emin olun. Yağın kızdığını anlamak için, küçük bir parça hamuru yağa atın, eğer kabarcıklar hızla çıkıyorsa yağ kızmış demektir. Yağ çok iyi ısınsa da ilk hamur genelde çok iyi olmaz ve istediğiniz sonucu alamazsınız. Hamur kızartmasının, iyi kabarmasının bir başka püf noktası ise hamuru açarken inceliğine dikkat etmek ve bol sıvı yağda kızartmaktır. Hamurları kızgın yağa attıktan sonra, arada tavayı sağa sola eğerek pişirin. Hamur kızartması yöreye ve damak tadınıza göre farklı şekillerde yapılabilir. Peynirli, kıymalı, mayalı ve sade hamur kızartması bunlardan bazılarıdır. Hamur kızartmalarından bazılarının tarifini, sizinle paylaşmak istiyorum.
Kıymalı hamur kızartması malzemeleri
İçi için malzemeler- 200 gram kıyma
- 1 yemek kaşığı salça
- 4 tane soğan
- Tuz, karabiber, kekik, pul biber
- Sıvı yağ
Hamuru için malzemeler- 2 bardak yoğurt
- 1 tane yumurta
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Alabildiği kadar un
Kızartmak içinKıymalı hamur kızartması nasıl yapılır?
İlk önce, hamurun içine koyacağınız harcı hazırlayın.
Bunun için soğanları yemeklik doğrayıp, sıvı yağ ve kıymayla tencereye koyun. Kıymanın rengi dönüp, biraz kavrulduktan sonra salçayı ekleyin. Daha sonra, baharatları da ekleyip, 3-4 dakika kadar kavurup tencerenin altını kapatın. Hamuru içinde karbonat, yumurta, yoğurt, un ve tuzu bir kaba alıp yoğurun. Hamur kulak memesi kıvamından, biraz sert olmalıdır. Yoğurma işlemi bittikten sonra, ceviz büyüklüğünde bezeler koparın. Bezeleri biraz unlayarak açın ve içerisine harcını koyun. Yarım daire olacak şekilde kapatın. Kenarlarına iyice bastırın, çünkü kızarırken açılmaması gerekir. Son olarak da yağı kızdırıp hamurların iki tarafını da kızartıp servis yapabilirsiniz.
Mayalı hamur kızartması malzemeleri- 2.5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı un
- 10 gramlık pakette kuru maya
- Alabildiği kadar un
- Sıvı yağ
- 150 gram peynir
Mayalı hamur kızartması nasıl yapılır?
Mayayı ılık suda eritin. Daha sonra un, tuz ve suyu da mayaya ekleyip yoğurun. Yoğurma işlemi bittikten sonra, üzerini temiz bir bezle örtüp mayalanmasını bekleyin. Hamurun iki katı kadar kabarmasını bekleyin. Hamur mayalandıktan sonra, elinizi yağlayarak açın ve içerisine peyniri koyup, yarım daire şeklinde kapatın. Son olarak da yağı derin bir tencerede kızdırıp hamurları atıp kızartın.
Hamur kızartmasını, daha birçok çeşitte yapmak mümkündür. İnanın hepsi de birbirinden lezzetli tariflerdir. Yalnız, yerken dikkat etmek gerekir. Hem hamur hem de kızartma olması fazla tüketildiğinde mide sorunlarına sebep olabilir. Kaloriside oldukça yüksektir.
20.01.2024 15:17:34
Hamur Kızartması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|