Hamur Mayalama

Hamur Mayalama: Hamur, unun su veya süt ile yoğurularak, elde edilmesinden oluşan bir gıda maddesidir. Esas maddesi, nişasta ve şeker olan hamur, yiyeceklerimizde öncelikli bir yere sahiptir. Hamur işleri, mutfağımızda geniş bir yere sahiptir. Hamurdan birçok yemek, pasta, börek yapılmaktadır. Özellikle, Anadolu mutfağında, sıkça karşılaştığımız hamurlu yiyecekler kullanım amaçlarına göre farklılık göstermektedir.
Hamur yoğururken kullanılan malzemeler, sertlik derecesi, hamuru hazırlamak için seçilen yöntemler hamura özellik katmaktadır. Normal ekmek yapımı, köy ekmeği, börek, kek, tatlılar, milföy, mantı, krep, bisküvi, kurabiye gibi pek çok farklı hamur hazırlama yöntemleri bulunmaktadır.

Maya, mantarlar grubunda yer alan tek hücreli canlıları ortak adıdır. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük, renksiz, yuvarlak hücrelerden oluşmaktadır. Sıcak ile temas edince çoğalmaktadır. Piyasada bira mayası olarak da bulunan bu madde ekmek yapımından tutunda, çeşitli unlu mamullerin yapımına kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Yaş maya ve toz (Kuru) maya olarak satılmaktadır. Mayanın sağlık açısından da pek çok faydası bulunmaktadır. İçerisinde, aminoasitler, potasyum, magnezyum, krom, selenyum ve fosfor gibi minerallerin yanı sıra, B grubu vitaminlerden de oldukça zengindir.

Hamur Mayalama: Piyasada bulunan maya türleri, instant, toz ve yaş mayadır. Instant maya, direk una karıştırılan maya türüdür. Bu mayayı kullanırken tek yapmanız gereken unun içerisine mayayı katıp bütün harç ile yoğurmaktır.
Yaş mayayı ise ılık su veya süt içerisinde, eriterek hamura ilave etmek gerekmektedir. Kuru mayayı ise ılık su veya süt içerisine katıldıktan sonra az bir miktar şeker ile karıştırarak mayayı aktive edip, 10 dakika dinlendirdikten sonra una katıyoruz.

Hamur mayalamak için uyulması gerekenler

  • Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
  • Malzemeler ölçülerek mayalanma yapılmalıdır.
  • Kuru ya da yaş maya kullanılacak ise mayanın aktive edilmesi gerekmektedir.
  • Karıştırma da izlenecek yol, malzemelerin sırası ile katılması olmalıdır.
  • Yoğurma, işleme çok önemlidir. Esnek fakat, kopmayan bir hamur elde etmek gerekmektedir.
  • Bekletme süresi, çok önemlidir. Üzeri örtülü bir şekilde mayalama yapılmalıdır.
  • Mutlaka mayalanan hamuru ikinci kez yoğrulmalıdır.
  • Mayalama ve yoğurma işleminin ardından, hamura hemen şekil verilmelidir. Nedeni ise hamurun mayalanmaya devam etmesidir.
  • Son aşama olan pişirmede önemlidir. Fırının, yapılan hamurun türüne göre ısıtılması gerekmektedir.
18.01.2024 23:28:20
Hamur Mayalama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamur Mayalama Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Hamur Mayalama"
Merhaba az önce arkadaşlarım aradı ve bir kaç saate çaya geleceklerini söylediler ben de çayın yanına bor tatlı bir de tuzlu bir şey yapmak istedim. Bir kek çırptim bir de poğaça yapayım dedim. Fakat poğaça hamurunu bir an önce mayalanmasi gerekiyor. Hızlı mayalanmasi için ne yapabilirim bilgi verirmisiniz
Tuğce . 08.10.2018 17:10:33

Ekmek Kadayıfı Hamuru

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde dah...
Devamını Oku

Kruvasan Hamuru

Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yi...
Devamını Oku

Makarna Hamuru

Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem? Diye ...
Devamını Oku

Ekler Hamuru

Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara di...
Devamını Oku

Şeker Hamuru Kurabiye

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarı...
Devamını Oku

Elmalı Pasta Hamuru

Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat bu ham...
Devamını Oku

Waffle Hamuru

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal...
Devamını Oku

Ispanaklı Börek Hamuru

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla ...
Devamını Oku

Milföy Hamuru

Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay ol...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru Tarifi

Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır....
Devamını Oku

Evde Şeker Hamuru Yapımı

Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için e...
Devamını Oku

Çiğ Börek Hamuru

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek h...
Devamını Oku

Lazanya Hamuru

Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeş...
Devamını Oku

Hamur Köftesi

Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğ...
Devamını Oku

Baklava Hamuru

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı ...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi b...
Devamını Oku

Tuzlu Hamur İşleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın dev...
Devamını Oku

Milföy Hamurundan Börek

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç ç...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sı...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024