Hamur Nasıl Açılır

Hamur nasıl açılır, hamur açma pek çok kişiye zor gelebilir. Ancak püf noktalarına dikkat edilirse, herkes hamur açabilir. Yediğiniz lezzetli hamur işlerinin temeli düzgün ince olarak açılan hamurdur. Bunun için her şeyden önce tam kıvamında bir hamur yoğurmalısınız. Takdir edersiniz sert bir hamuru açmak oldukça zordur. Yumuşak kıvamdaki hamurun açılması da sizi zorlar.
Bu nedenle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurmalı ve yeterince dinlendirdikten sonra hamuru açmaya başlamalısınız. Hazırladığınız hamurun içine tuzunu yeteri kadar koymalısınız. Çünkü tuz oranı az olursa, hamur kendini salacağı için, kolay açılmayacaktır. Eğer börek yapacaksanız, açacağınız yufka daha ince olmalı, mantı yapacaksanız biraz daha kalın yufka açabilirsiniz. Ancak hamur açmanın tekniği ve şekli değişmeyecek. En önemli konu hamur açma için kaliteli bir oklavanız olmalı. Eğri, düzgün olmayan bir oklavayla hamur açmanız olanaksızdır. Sizlere dilimiz döndüğünce hamur nasıl açılır anlatmaya çalışacağız. Umarız sizlerde denemenizde başarılı olursunuz.

Hamur nasıl açılır?


Öncelikle hamuru tam kıvamında yoğurun. Bunu en azından 15-20 dakika dinlendirmenizi tavsiye ederiz. Bundan sonra hamur açmaya başlayabilirsiniz. Hamurdan bezeler yapın. Bunların büyüklüğü yumurtadan daha büyük olsun. Üzerlerini temiz bir bezle örterek, üzerinin kurumalarına engel olmalısınız. Şimdi tek tek bezeleri açarak, yufka haline getirelim.

Aldığınız bir bezenin üzerine un serperek elinizle hafifçe bastırın.
Hamurun kıvamına göre bu aşamada merdane ya da oklava kullanmalısınız. Sertçe bir hamur açacaksanız merdaneyi tercih etmeli, yumuşak kıvamda hamur açacaksanız oklavayı tercih etmelisiniz. Ancak bu aşamanın ardından merdane ile devam ederek, hamuru açamazsınız. Sadece bu aşamada merdane kullanabilirsiniz. Hamuru açarken yapılan en önemli hata, oklavanın düz tutulması ve ileriye doğru bastırılması, yine hamuru yana çevirerek aynı işlemin tekrarlanmasıdır. Bu şekilde hamur açarsanız, yuvarlak bir yufka elde etmeniz olanaksızdır. Yapmanız gereken oklavayı ya da kullandığınız merdaneyi hamurun üzerine yan koymalı ve sol elinizi kullanarak, ileriye doğru baskı uygulamanız, bu esnada sağ elle de hamuru kendinize çekmenizdir. Bunu yaptığınız takdirde yufka yuvarlak olarak açılacaktır. Hamur böyle yavaşça dönecek ve yuvarlak olarak açılacaktır. Ancak fazla bastırırsanız, hamurun dönmesine engel olabilirsiniz. Bu aşamada hamurun şekli nasıl olursa, hamur açıldıktan sonra da aynı şekilde kalır. Yani hamurda şekil bozukluğu olursa, sonuna kadar böyle gider.

Eğer hamuru büyükçe bir tabak kadar açtıysanız, kendinizi başarılı görebilirsiniz. Bu durumda hamurun üzerine yine un serperek, yufkanın her tarafına dağıtmalısınız. Yine belirtelim, hamur sert ise bu kadar una gerek kalmaz. Oklavanızı aynı şekilde hamurun yanına yerleştirin ve bu defa yufkayı oklavaya dolayın. Şimdi oklavayı kendinize doğru çevirecek ve ileriye doğru hafifçe baskı uygulayıp, iteceksiniz. Bu sayede hamurunuz giderek büyüyecek. Ardından ileriye ittiğiniz oklavayı ters yöne yani kendinize doğru hafifçe bastırıp çekin. Bu işlemi hamur istediğiniz inceliğe ve büyüklüğe gelinceye kadar tekrarlayın. Sert bir hamur açıyorsanız, yufkaya doladığınız oklavanın ortasından baskı uygulayarak daha kolay açılmasını sağlayabilirsiniz.
19.01.2024 12:02:53
Hamur Nasıl Açılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamur Nasıl Açılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Hamur Nasıl Açılır"
İyi günler ben hamur işlerine çok meraklıyım evde kendi kendime börekler açıp baklava hamurları yoğuruyorum. Fakat açmayı çok fazla bilmiyorum. Ben daha çok merdaneyle açıyorum acaba büyük açmak için oklava mı kullanmak gerek? Lütfen bana bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Tokuztuğ . 02.09.2018

Ekmek Kadayıfı Hamuru

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde dah...
Devamını Oku

Kruvasan Hamuru

Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yi...
Devamını Oku

Makarna Hamuru

Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem? Diye ...
Devamını Oku

Ekler Hamuru

Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara di...
Devamını Oku

Şeker Hamuru Kurabiye

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarı...
Devamını Oku

Elmalı Pasta Hamuru

Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat bu ham...
Devamını Oku

Waffle Hamuru

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal...
Devamını Oku

Ispanaklı Börek Hamuru

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla ...
Devamını Oku

Milföy Hamuru

Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay ol...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru Tarifi

Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır....
Devamını Oku

Evde Şeker Hamuru Yapımı

Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için e...
Devamını Oku

Çiğ Börek Hamuru

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek h...
Devamını Oku

Lazanya Hamuru

Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeş...
Devamını Oku

Hamur Köftesi

Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğ...
Devamını Oku

Baklava Hamuru

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı ...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi b...
Devamını Oku

Tuzlu Hamur İşleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın dev...
Devamını Oku

Milföy Hamurundan Börek

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç ç...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sı...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024