Hamur Nasıl Mayalanır

Hamur nasıl mayalanır, lezzetli hamur işlerinin yapılması için öncelikle hamurun iyi mayalanması gerekiyor. Yoksa tüm emekleriniz boşa gider. Kabarmayan poğaçalar tüm moralinizin bozulmasına neden olur. Hamurun nasıl mayalandığını bilen hanımların her yaptığı hamur işinin tadına doyum olmaz. Mayalı hamur elde etmek isteyenler her şeyden önce kaliteli ve taze malzemeler kullanarak hamuru hazırlamalıdır.
Hamuru yoğurmak için gerekli olan unun, mayanın, süt, şeker, yumurta gibi malzemelerin özenle seçilmesi gerekir. Bu nedenle öncelikle mayalı hamur malzemelerinde dikkat etmeniz gereken konulara bir göz atalım.

Hamur mayalamak için gerekli malzemelerin seçimi


Maya: Hanımlar genellikle hamur mayalama sırasında instant maya kullanır. Çünkü bunun hem kullanımı hem de mayanın saklanması daha kolaydır. Bildiğimiz gibi yaş mayanın kendine has ağrı bir kokusu vardır. İnstant maya bu konuda daha avantajlıdır. Yaş maya aynı zamanda son kullanma süresi bakımından dezavantajlıdır. Bazen daha önce bile bozulabilir. Bu nedenle hamur mayalama isteğiniz bir anda kabusa dönüşebilir. Hamur mayalama sırasında kullanacağınız mayanın miktarını mevsim koşullarına göre ayarlamanızı tavsiye ederiz. Yani yazın kullanacağınız maya miktarı kışın kullandığınızdan az olabilir. Çünkü havanın sıcaklığı hamurun daha kolay mayalanmasını sağlar. Bu anlattıklarımıza rağmen yaş maya kullanmayı tercih edenler, mayanın taze olduğunu kolay parçalanmasından anlayabilir.
Yapışan yaş maya büyük olasılıkla hamuru mayalandırma özelliğini yitirmiştir. Tercihinizi bunlara göre yaparsanız, güzel bir mayalı hamur elde edebilirsiniz.

Un: Hazırlayacağınız poğaçaların, çöreklerin güzel kabarmasını istiyorsanız, yüksek glutenli un kullanmanızı öneririz. Eğer hamur işlerini kepekli unla, yulaf unu, çavdar unu gibi malzemelerle yapacaksanız, hamurun fazla kabarmasını da beklemeyin.

Süt: Eğer hamur mayalarken süt kullanmayı tercih ederseniz, hamurunuz daha yumuşak ve elastik yapıda olacaktır. Ayrıca lezzeti de daha güzel olur. Ancak sütün malzemelerin içine ılık eklenmesine özen gösterin. Bu sayede hamurun mayalanması daha hızlı olur.

Şeker: Hamur mayalarken her zaman şeker kullanılmaz. Ancak şekerin hamurun mayalanmasını hızlandırdığını söyleyebiliriz. Hem lezzetli bir hamur elde edersiniz hem de mayalanma çabuk olur.

Yumurta: Hamur mayalama sırasında kullanacağınız yumurtanın hem taze olmasına hem de oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.

Hamur nasıl mayalanır?


Mayalı hamur yapımındaki başarınız hem kullandığınız malzemelerle hem de bu konuda gösterdiğiniz sabırla yakından alakalıdır. Hamuru sabırla yoğurmanız ve sabırla mayalanmasını beklemeniz gerekir. Aceleci olup, hamuru mayalanmadan kullanmaya başlarsanız alacağınız sonuç sizi tatmin etmez. Şimdi sizlerle beraber mayalı hamur hazırlamaya başlayalım. Bununla güzel bir poğaçada hazırlayabilirsiniz.

Hamur mayalamak için malzemeler

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta (1 yumurtanın sarısını ayırın)
  • 5,5 su bardağı silme elenmiş un
  • 1 yemek kaşığı instant maya ya da üçte bir paket yaş maya
Mayalı hamur hazırlama

Karıştırma kabının içinde zeytinyağını, ılık sütü, yumurtaları, tuz ve toz şekeri karıştırın. Bunu elinizle yapmanız gerekir. Öyle eldiven giyerek hamur yoğurmanızı önermiyoruz. Elenmiş un kullanarak, unu havalandırın. Karışımın içine maya ve elenmiş unu azar azar ekleyerek hamuru yoğurun. Hamur elinize yapışacak kıvama geldiğinde artık un ilavesi yapmayın. Ancak 5-10 dakika kadar yoğurmaya devam edin. Bu sürede hamurda pürüzsüz bir kıvam alacak ve elinize yapışmayacak duruma gelecektir. Artık hamurun üzerini hava almayacak şekilde örterek, ılık bir yerde mayalanması için bekletebilirsiniz. Eğer aceleniz varsa, size bir öneride bulunalım. Fırınınızı 40 dereceye açarak, 10 dakika kadar ısıtın. Hamuru yine kapatarak, fırında bekletebilirsiniz. Bu sürede mayaladığınız hamur 3-4 kat kabaracaktır. İyi mayalanmış bir hamur 2-3 kat kabarır. Bunun fazlası hamurunuzun mükemmel mayalandığını gösterir.

Hamur mayalandığında, içinde bulunduğu kap şeffaf olursa delik delik olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Mayalan hamur içerisinde gaz olduğu için, elinizle dokunsanız söner ve eski haline dönmez. İçinde bulunduğu kaba fazla yapışmaz. Eğer yapıştıysa bile kolayca toparlayabilirsiniz. Mayalanmış hamurla hazırlayacağınız poğaçaları, çörekleri yaparken içindeki gazda kaybolacak ve hamurda biraz sertleşecektir. Hazırladığınız hamur işlerini fırın tepsisine yerleştirip, en az yarım saat tepsi mayası dediğimiz mayalandırmayı yapmalısınız. Bunun nedeni pişerken kabaran hamurun sönmemesi ve ekşi kokusunun olmaması içindir. Bunun dışında mayalı hamurun istediğiniz gibi kabarık olması için, hamur işlerine süreceğiniz yumurta sarısını tepsi mayasından önce yani hamuru şekillendirdiğiniz zaman yapmalısınız. Eğer kalın bir hamur işi yapıyorsanız, fırında düşük ısıda yavaş pişirmelisiniz. Diğerlerini fırında fazla bekletmeden pişirin. Çünkü uzun sürede pişerse, hamur işleri sertleşir.
19.01.2024 18:43:02
Hamur Nasıl Mayalanır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamur Nasıl Mayalanır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hamur Nasıl Mayalanır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ekmek Kadayıfı Hamuru

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde dah...
Devamını Oku

Kruvasan Hamuru

Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yi...
Devamını Oku

Makarna Hamuru

Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem? Diye ...
Devamını Oku

Ekler Hamuru

Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara di...
Devamını Oku

Şeker Hamuru Kurabiye

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarı...
Devamını Oku

Elmalı Pasta Hamuru

Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat bu ham...
Devamını Oku

Waffle Hamuru

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal...
Devamını Oku

Ispanaklı Börek Hamuru

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla ...
Devamını Oku

Milföy Hamuru

Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay ol...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru Tarifi

Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır....
Devamını Oku

Evde Şeker Hamuru Yapımı

Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için e...
Devamını Oku

Çiğ Börek Hamuru

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek h...
Devamını Oku

Lazanya Hamuru

Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeş...
Devamını Oku

Hamur Köftesi

Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğ...
Devamını Oku

Baklava Hamuru

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı ...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi b...
Devamını Oku

Tuzlu Hamur İşleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın dev...
Devamını Oku

Milföy Hamurundan Börek

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç ç...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sı...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024