Hamur Nasıl Yapılır

Hamur Nasıl Yapılır, Mutfaklarda hazırlanan hamurlar, kullanım amaçlarına göre çok çeşitlidir. Hamur yoğururken kullandığımız katkı malzemesi, sertlik derecesi ve hamuru olgunlaştırmak için seçilen metot hazırlanan hamura nitelik verir. Normal ekmek, köy ekmeği, börek, kek, milföy, mantı, kurabiye, bisküvi, krep ve daha sayamadığım onlarca çeşit hamur işleri amaçlı kullanılan hamur, farklı malzeme ve yollarla hazırlanır.
Yoğrulacak hamur, işin çeşidine göre yeteri ölçüde iyi cins olan undan alınıp, hamur yoğurma tezgâhı üzerine elenir. Ortası açılıp çukur yapılır. İçine tuz, çok az yağ, yumurtalı veya yumurtasız olarak ılık su katılır. Yapılan tarife uygun ya sert ya orta sert veya yumuşak olarak güzelce yoğrulur. Bu hamur mutfaklarımızda genel amaç amaçlı kullanıma uygundur. Çoğunlukla hamur 2 biçimde hazırlanır
  • Mayasız hamur
  • Mayalı hamur

Mayasız hamur


Yapılacak hamur işine göre kâfi miktarda un hamur tahtası veya mermerin üzerine alınır ve ortası çukur biçimde açılır. İçine çok az sıvı yağ, tuz, yumurtalı veya yumurtasız ılık su katılır. İhtiyaç varsa tarifte belirtilmişse yoğurt da eklenir. Yapılacak şeye göre sert, orta sert veya yumuşak olacak biçimde tüm malzeme karıştırılır. En etkili yoğurma biçimi unu su ile iyice karıştırdıktan sonra parmaklar ile hamuru çekiştirerek veya avuç içleri yardımıyla hamuru sağa sola doğru yoğurmaktır. Hamur ne kadar çok yoğurulur ise yapılacak börek daha lezzetli olabilir.
Yoğurma işlemi bittiğinde hamurun üstüne nemli bir bez kapatıp hamurun üzerinin kabuklanmasına engel olur.

Mayalı Hamur


Bu hamur için kullanılan malzemeler un, su, maya ve tuzdur. Bu malzemelerin her biri belirli oranda kullanılarak hamur yoğurulur ve dinlendirilip kullanmaya hazır duruma getirilir. Burada önemli olan, hazırlanacak hamurun ölçüsünün ne kadar olmasıdır. Buda yapmayı istediğimiz hamur işinin ne olduğunu ve ne kadar hamura gereksinim olduğunu gösterir. Hamur yoğururken kullanılacak malzeme miktarları standarttır. Hamuru hazırlarken kullanılacak un miktarı, suyun, mayanın ve tuzun miktarını belirler. Bu da şöyle olur; mayalı hamur için kullanılacak un miktarının %65'i kadar su, %2'si kadar tuz ve %1.5 kadarı da mayadır. Malzemelerin miktarını ölçmek amaçlı kg veya gr kullanılır. Mutfaklarımızda bu ölçüleri su bardağı, yemek kaşığı, tatlı ve çay kaşığı yardımıyla ölçülür. Un miktarını ölçmek için ben ölçü aracı olarak 200 gr su alabilen su bardağını kullanırım. Su bardağını elenmiş un içine daldırıyor ve hiç boşluk bırakmadan bardağı silme doldururum. Aktif kuru maya, tuz ölçüleri amaçlı yemek kaşığı, tatlı ve çay kaşığı kullanıyorum. Kaşıklarla malzemeyi silme şeklinde doldururum. Mutfaklarımızda veya fırında yapılan ekmekleri üretmek için, yoğurulan hamur malzemelerinin belli bir ölçüde kullanılması gerekir ve bu ölçü standarttır. Normal ekmek hamurunun yoğurulması için malzeme miktarları şöyle hesaplanır; 1 kg un ile hamur yoğrulacak ise un ağırlığının %65 kadarı su kullanılır. Yani 650 gr su, un ağırlığının %2 kadarı tuz kullanılır. Yani 20 gr tuz un ağırlığının %1.5 kadar da maya kullanılır, yani 15 gram maya. Bu standart ölçülerdeki hamur malzemeleri kullanılarak yoğurulan hamur ağırlığı 1685 gr. Gelir. Yalnız her un kalite durumundan farklı olacağından, unların su kaldırma kapasitesi farklıdır, unların randımanına göre hamur ağırlıkları farklı olabilir.
21.01.2024 12:42:24
Hamur Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamur Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hamur Nasıl Yapılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ekmek Kadayıfı Hamuru

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde dah...
Devamını Oku

Kruvasan Hamuru

Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yi...
Devamını Oku

Makarna Hamuru

Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem? Diye ...
Devamını Oku

Ekler Hamuru

Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara di...
Devamını Oku

Şeker Hamuru Kurabiye

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarı...
Devamını Oku

Elmalı Pasta Hamuru

Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat bu ham...
Devamını Oku

Waffle Hamuru

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal...
Devamını Oku

Ispanaklı Börek Hamuru

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla ...
Devamını Oku

Milföy Hamuru

Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay ol...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru Tarifi

Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır....
Devamını Oku

Evde Şeker Hamuru Yapımı

Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için e...
Devamını Oku

Çiğ Börek Hamuru

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek h...
Devamını Oku

Lazanya Hamuru

Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeş...
Devamını Oku

Hamur Köftesi

Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğ...
Devamını Oku

Baklava Hamuru

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı ...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi b...
Devamını Oku

Tuzlu Hamur İşleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın dev...
Devamını Oku

Milföy Hamurundan Börek

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç ç...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sı...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024