Hamur Tarhana

Hamur tarhana, Anadolu'da çok sevilen tarhana çorbası, tarhana hamurundan yapıldığını bilmeyen yoktur. Yoğurt, çeşitli baharatlar, tahıllar ve sebzeler ile hazırlanan hamuru ile şifa deposu olan bir çorba ortaya çıkmaktadır. Anadolu'da tarhana yöreden yöreye farklılık göstermekte ve yöre ismi ile anılmaktadır. Maraş tarhanası, Kastamonu yaş tarhanası gibi örnekler verilebilir.

Tarhana hamuru yoğurmak, biraz zahmetli gibi görünse de tarif edeceğimiz gibi aşamalar şeklinde gidildiği takdirde, çok da zor olmadığını göreceksiniz. Hamurun tam kıvama gelmesi, sadece biraz zaman almaktadır. Tarhana hamuruna geçmeden önce, hamurun içine koyacağımız malzemelerin, doğal ve taze olmasına dikkat edilirse, tarhananın lezzetini katlamış oluruz.

Hamur tarhana malzemeler

  • 1 kilo domates
  • 2 kilo kırmızı biber
  • 1 kilo kuru soğan
  • 1 kilo süzme yoğurt
  • 3 su bardağı nohut
  • 3 su bardağı kuru fasulye
  • 500 gram domates salçası
  • 500 gram biber salçası
  • 4 diş sarımsak
  • Kuru nane
  • Tuz
  • 1 ekmeklik kadar mayalı hamur tarhananın mayası olması için
  • 2 kilo patates
  • Pul biber
  • Alabildiği kadar un ve su

Hamur tarhana nasıl yapılır?


Tarhananın hamurunu hazırlarken öncelikle, bur gece önceden nohut ve kuru fasulyeyi ıslatıyoruz. Ertesi gün domatesi rendeleyip bir tencerede pişirip, kaynamaya başlayıp, salça kıvamına geldiği zaman domatesin altını kapatıyoruz.
Daha sonra kırmızı biberleri fırına koyup, fırında kabukları rahatça soyulabilecek kıvama gelene kadar közleyin. Biberler közlendikten sonra fırından çıkarıp, sıcak haldeyken kabuklarını soyalım ve robottan geçirip püre haline getirelim. Başka bir kaba soğanları rendeleyin. Ayrı tencereler de bir gece önceden ıslatılan kuru fasulye ve nohudu iyice yumuşayana kadar haşlayın ve daha sonra haşlanan bu malzemeleri robottan geçirip püre haline getirin. Patatesleri de haşladıktan sonra ve rendeleyin. Bütün bu hazırlıktan sonra çok büyük bir kapta domates ve biber salçalarını, kırmızı biberi, pişen domatesleri, rendelemiş olduğumuz patates ve soğanı, haşlamış olduğumuz kuru fasulye ve nohudu, süzme yoğurdu, kuru nane, tuz ve pul biberi bu geniş kabın içine boşaltıp hepsini karıştırın. Daha sonra bu malzemelerin içine mayalı hamuru ekleyin ve en son olarak da unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Kulak kıvamından biraz daha sert bir hamur elde edinceye kadar un ilave etmeye devam edin ve bütün malzemelerin iyice birbirine karışmış olmasına dikkat edin. Bu elde ettiğimiz sert hamur, üstü nemli bir bez ile kapatılarak, iki günde bir olmak üzere, 15 gün kadar her gün yoğurulmaya devam edin. 15 günün sonunda kıvamına gelen, yani tatlanan hamur, güneşli ve açık havada temiz bezlerin üzerine küçük parçalar halinde doğranıp, kurumaya bırakılır. Kuruyan hamur, robottan geçirilip toz haline getirilir. Tarhanamız pişirilmeye hazır duruma gelmiştir.

Tarhana hamurunu yaparken dikkat edilecek bazı püf noktaları bulunmaktadır. Eğer tarhananın ekşi olmasını istiyorsanız, domates salçasını biraz daha fazla koyabilir ve hamuru 15 günden daha kısa sürede bekletmek yeterli olacaktır. Acı olmasını istiyorsanız, biber salçasını acı seçmeli ve miktarı da artırmalısınız.

Afiyet olsun.

19.01.2024 15:01:56
Hamur Tarhana ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamur Tarhana Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Hamur Tarhana"
Merhabalar. Ben 25 yaşında yeni evli bir kadınım. Kış aylarında tarhana çok tüketildiğinden dolayı kayınvalidem kış için tarhana yapmam gerektiğini söyledi. Fakat nasıl yapıldığını bilmiyorum. Kayınvalideme de bilmediğimi söyleyemedim. Aramızda tatsızlık çıkabilirdi. O nedenle buraya sormak istedim hamur tarhana nasıl yapılır? Tarhana için gerekli malzemeler nelerdir? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ciğdem . 07.09.2018 12:32:13

Ekmek Kadayıfı Hamuru

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde dah...
Devamını Oku

Kruvasan Hamuru

Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yi...
Devamını Oku

Makarna Hamuru

Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem? Diye ...
Devamını Oku

Ekler Hamuru

Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara di...
Devamını Oku

Şeker Hamuru Kurabiye

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarı...
Devamını Oku

Elmalı Pasta Hamuru

Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat bu ham...
Devamını Oku

Waffle Hamuru

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal...
Devamını Oku

Ispanaklı Börek Hamuru

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla ...
Devamını Oku

Milföy Hamuru

Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay ol...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru Tarifi

Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır....
Devamını Oku

Evde Şeker Hamuru Yapımı

Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için e...
Devamını Oku

Çiğ Börek Hamuru

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek h...
Devamını Oku

Lazanya Hamuru

Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeş...
Devamını Oku

Hamur Köftesi

Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğ...
Devamını Oku

Baklava Hamuru

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı ...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi b...
Devamını Oku

Tuzlu Hamur İşleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın dev...
Devamını Oku

Milföy Hamurundan Börek

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç ç...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sı...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024