Haşhaşlı Hamur İşleri

Haşhaşlı hamur işleri, yaygın bir şekilde Çin, Hindistan ve İran'da yetiştirilen haşhaş ülkemizde de belli sınırlar içerisinde yetiştirilmektedir. Gelincikgiller ailesine ait olan haşhaşın tohumları yağ yapımında, kapçıkları ise afyon yapımı için kullanılır. Afyon uyuşturucu bir maddedir. Ülkemizde haşhaş Kör haşhaş ve açık haşhaş olmak üzere iki alt kümede yetiştirilmektedir.
Haşhaş, bazı yemeklerde, hamur işlerinde, merhem yapımında ve sanayide sabun yapımında kullanılır. Ayrıca hayvan yemi olarak da kullanılabilen bir bitkidir. Haşhaş kullanılarak farklı hamur işleri yapılabilir. Haşhaş hamur işlerine farklı bir lezzet katarak ortaya değişik bir tarif çıkar. Haşhaşlı hamur işlerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Haşhaşlı Çörek İçin Gerekli Malzemeleri

  • 3,5 su bardağı su
  • 7 su bardağı un
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 kahve kaşığı toz şeker
  • 1,5 kahve kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ezilmiş haşhaş
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Üzeri için 1 tane yumurta sarısı
  • Çekilmiş ceviz içi

Haşhaşlı Çörek Nasıl Yapılır?


Ufak bir kâsenin içinde ılık su, maya ve toz şeker buluşturulur. Maya el ile ezilerek bir süre kabarması beklenir. Karıştırma kabına un, tuz ve kabaran maya eklenerek karıştırılır. Azar azar ılık su ilave edilip ele hafif yapışacak yumuşaklıkta bir hamur yoğrulur. İyice özleşen hamurun üzeri kapatılarak yarım saat mayalanması beklenir. Mayalanan hamur 4 eşit parçaya bölünüp beze yapılır.
Her bir beze mutfak tezgâhında el ile açılıp, arasına haşhaş, ceviz ve sıvıyağ sürülür. Tüm hamurlar aynı şekilde hazırlanarak üst üste koyulur. Ortaya çıkan 4 katlı hamur el ile açılabildiği kadar açılır. Açılan hamur bıçak yardımı ile 5'er santimlik şeritlere kesilir. Her bir şerit kendi etrafında bükülerek sarılır. Fırın tepsisi yağlanarak sarılan hamurlar tepsiye dizilir. Tepsiye dizilen çörekler istenilen şekilde kesilir ve üzerine yumurta sarısı sürülür. Fırın 200 derecede ısıtılarak ısınan fırına verilip, altı üstü kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Haşhaşlı Açma İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım kahve kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un
Arası için
  • Haşhaş ezmesi
  • Sıvıyağ
Haşhaşlı Açma Üzeri için
  • 1 tane yumurta
Haşhaşlı Açma Nasıl Yapılır?

Süt ve maya karıştırma kabına alınarak bir süre bekletilir. Biraz kabardıktan sonra içine hamur için gerekli olan diğer malzemeler eklenir. Hamur pürüzsüz bir kıvam alana ve ele yapışmayıncaya kadar yoğrulur. 15 dakika kadar yoğrulan hamurun üzeri bir bezle kapatılarak 45 dakika mayalanmaya bırakılır. 2 yemek kaşığı kadar haşhaşın içine 1 çay bardağı kadar sıvıyağ ilave edilerek karıştırılır. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak tezgâh üzerinde ince olacak şekilde açılır. Açılan hamura haşhaş sürülür ve rulo şeklinde sarılarak uçlarından birleştirilir. Tüm hamur aynı şekilde hazırlanarak yağlanmış fırın kabına dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve 200 derecede ısınmış fırına verilir. Altı ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Haşhaşlı Börek İçin Gerekli Malzemeleri
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • 2 kahve kaşığı toz şeker
  • Alabildiği kadar un
Arası için
  • 1 kâse haşhaş
  • 1 su bardağı sıvıyağ
Haşhaşlı Börek Üzeri için
  • 1 tane yumurta sarısı
Haşhaşlı Börek Nasıl Yapılır?

Hamur yoğurma kabına maya el ile ezilerek alınır. Üzerine ılık süt eklenerek karıştırılır. 5 dakika kadar dinlendirildikten sonra üzerine, un, tuz ve toz şeker eklenip yumuşak bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamurun üzeri kapatılarak 45 dakika beklenir. Bekleme süresi tamamlanan ve iki kat hacmi artan hamur iki parçaya bölünüp beze yapılır. Hamur açmak için kullanılacak olan alan bolca yağlanır. Haşhaşa da sıvıyağ eklenip karıştırılır. Yağlanan hamur tezgâhına bezenin biri alınıp el ile bastırılarak büyütülür. Her tarafından hamur çekiştirilerek inceltilir. İyice büyüyen hamurun arasına haşhaş sürülür. Hamur yine çekiştirilerek rulo şeklinde katlanır. Rulo yapılan hamur kendi etrafında burkularak sarılır. Sarılan hamur tepsi boyutunda kesilir. Fırın tepsisi yağlanarak kesilen hamurlar sıralanır. Hamurun tepsi mayası gelmesi için yarım saat tepside bekletilir ve üzerine yumurta sarısı sürülerek 200 derecelik fırına verilip, pişirilir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 06:27:55
Haşhaşlı Hamur İşleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Haşhaşlı Hamur İşleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Haşhaşlı Hamur İşleri"
Merhaba ben haş ahali bayılırım haş haşlı hamur işi olarak hangi tatlıyı yapabilirim yarın gün var şimdiden hazırlık yapmak istiyorum
Letafet . 28.10.2018 21:01:55

Ekmek Kadayıfı Hamuru

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde dah...
Devamını Oku

Kruvasan Hamuru

Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yi...
Devamını Oku

Makarna Hamuru

Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem? Diye ...
Devamını Oku

Ekler Hamuru

Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara di...
Devamını Oku

Şeker Hamuru Kurabiye

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarı...
Devamını Oku

Elmalı Pasta Hamuru

Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat bu ham...
Devamını Oku

Waffle Hamuru

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal...
Devamını Oku

Ispanaklı Börek Hamuru

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla ...
Devamını Oku

Milföy Hamuru

Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay ol...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru Tarifi

Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır....
Devamını Oku

Evde Şeker Hamuru Yapımı

Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için e...
Devamını Oku

Çiğ Börek Hamuru

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek h...
Devamını Oku

Lazanya Hamuru

Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeş...
Devamını Oku

Hamur Köftesi

Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğ...
Devamını Oku

Baklava Hamuru

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı ...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi b...
Devamını Oku

Tuzlu Hamur İşleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın dev...
Devamını Oku

Milföy Hamurundan Börek

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç ç...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sı...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024