İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır
İçli köfte hamuru nasıl yapılır, özellikle ince bulgurun yoğurularak hamur haline getirilmesinden sonra kıymalı ya da patatesli harç ile doldurularak hazırlanan köfte çeşitlerinden birisidir. İçli köfte aslında Arap mutfak kültürüne ait olan bir yemektir, bize de içli köfte Arap kültürden soframıza gelmiştir. İçli köfte özel günlerde misafirlere de sunulan çok özel yemektir.
İçli köfte genellikle Adana, Gaziantep ve Antakya sofralarında yapılmaktadır. Daha sonra birçok ilde de içli köfte geleneksel bir yemek olarak sunulmaktadır. Özellikle içli köfte çok zahmetli bir yemek olmasına rağmen çok lezzetli ve güzel bir yemek türüdür. Ayrıca içinde mevcut olan kıyma, bulgur ve ceviz olduğundan oldukça sağlıklı bir yemektir. İçli köfte isteğe göre kızartılarak veya haşlanarak yenilebilir.
İçli köftenin hamuru- 3 su bardağı ince köftelik bulgur,
- 1-2 adet yumurta,
- Yarım yemek kaşığı domates salçası,
- 1 su bardağı un,
- Yarım yemek kaşığı biber salçası,
- Kırmızı pul biber, tuz, karabiber,
İçli köftenin içi malzemesi- 500 gram kıyma,
- 2 adet büyük soğan,
- Yarım çay bardağı sıvı yağ,
- 50 gram tereyağı,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 yemek kaşığı biber salçası,
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi,
- Kırmızı pul biber, karabiber,
- Kimyon ve tuz,
- 1 tutam kadar maydanoz,
İ çli köftenin iç malzemesi nasıl yapılır?
İlk olarak soğanları ve maydanozları ince şekilde kıyalım.
Tavaya kıymayı koyalım ve suyunu çekinceye kadar kavuralım daha sonra sıvı yağını ve tereyağını ilave ederek kavurma işlemine devam edelim. Kıymanın içine soğanları ekleyerek kavuralım, salçasını, tuzunu, cevizini ve baharatlarını da ilave ederek kavuralım. En son maydanozu ekleyip buzdolabında iyice donması için biraz bekletelim.
İçli köftenin hamuru nasıl yapılır?
Geniş bir kabın içine ince bulguru koyalım ve üzerine kaynamış sıcak suyu gezdirin ve şişinceye kadar bekleyin. Daha sonra unu, yumurtaları, tuzu ve salçayı ilave ederek iyice yoğurun. Yoğurma işlemi sırasında arada üzerinden ılık su gezdirerek ellerinizi ıslatın. İçli köftenin hamuru macun kıvamına gelene kadar yoğurma işlemine devam edelim. Hazırladığımız içli köftenin hamurundan limon büyüklüğünde olacak şekilde bezeler alalım. Avucunuzun içinde yuvarlak şekli vererek içini açın ve kıymalı harçtan içine bir yemek kaşığı kadar koyalım. İçli köftenin ortası yuvarlak ve uçları da sivri olacak şekilde elinizde fazlalıklarını çıkararak şeklini verin. Şekil verirken elinizin yapışmaması için mutlaka su kullanın ve hazırlanan içli köftelerin kurumaması için nemli bir bez ile üzerini örtelim. Daha sonra bol ve kızgın yağın içerisinde köfteleri kızartalım, yağını alması için havlu kâğıt kullanalım. İsteğe göre tuzlu suyun içerisinde de haşlanabilir.
Afiyet olsun.
20.01.2024 07:32:00
İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|