Ispanaklı Börek Hamuru

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla Karadeniz bölgesine ait bir börek çeşidi olsa da ülkenin her yerinde sevilerek ve oldukça fazla tüketilen bir börektir. Benim bildiğim ve sık sık yapmış olduğum birkaç çeşidi vardır. Mesela ıspanaklı kol böreği, ıspanaklı çarşaf böreği, ıspanaklı katmer ve elde açma ıspanaklı tepsi böreği.
Hamurunu elde yoğurup yapmış olduğum börekleri evimde çocuklarıma ve gelen misafirlerime gönül rahatlığıyla ve oldukça lezzetli bir şekilde ikram etmekteyim. Ispanaklı böreğin iç harcı genellikle aynıdır. Bir kilo ıspanağa birkaç baş kuru soğan biraz salça, sıvı yağ, tuz ve dileğe göre pul biber. İç harcınızı dileğinize göre yani damak zevkinize göre yapabilirsiniz önemli olan ıspanaklı böreğin hamurudur neden mi? Çünkü börek pişince taş gibi olmasın veya iyi kabarsın ya da çıtır çıtır olsun diye püf noktalarını iyi bilmek gerekir.

Ispanaklı börek hamuru için gerekli malzemeler

  • 500 gr böreklik un dileğe göre az kepekli un da kullanabilirsiniz,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 çay bardağı sulu yoğurt,
  • 1 çay bardağı ılık süt,
  • 2 yemek kaşığı sirke,
  • 2 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 çay bardağı ılık su
  • Çay kaşığının ucuyla kuru maya: Koymak zorunda değilsiniz koyarsanız biraz daha yumuşak bir hamur elde edersiniz.

Ispanaklı Börek Hamuru Nasıl Yapılır?


Unu derin bir kâsenin içine alıyoruz ortasına çukur açıp sıvı yağ, süt, su, sirke, tuz, yoğurt ve mayayı ilave edip yoğuruyoruz hamura yapacak olduğumuz börek çeşidine göre kıvam vermeliyiz.
Tepside börek yani serme börek yapacak isek biraz kıvamı katı kulak memesi yumuşaklığından az biraz sert olmalı. Yok eğer çarşaf böreği yapacak isek kulak memesi yumuşaklığında hamur hazırlamalıyız. Yoğurduğumuz hamuru buzdolabında bir saat dinlendirelim. Dinlenen hamuru un ve nişasta karışımı ile açar isek daha çıtır çıtır bir börek elde etmiş oluruz. Üstelik katları da yapışmadan tel tel kalır. Açmış olduğunuz hamurun içine koyacağınız harç ve böreğin şekli sizin damak zevkinize kalmış. Biraz zahmetli olsa da emin olun lezzetli bir börek olacak kolay gelsin ve afiyet olsun.
20.01.2024 01:32:39
Ispanaklı Börek Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ispanaklı Börek Hamuru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ispanaklı Börek Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Haşhaşlı Hamur İşleri

Haşhaşlı hamur işleri, yaygın bir şekilde Çin, Hindistan ve İran'da yetiştirilen haşhaş ülkemizde de belli sınırlar içerisinde yetiştirilmektedir. Gelincikgi...
Devamını Oku

Ekmek Kadayıfı Hamuru

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde dah...
Devamını Oku

Kruvasan Hamuru

Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yi...
Devamını Oku

Makarna Hamuru

Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem? Diye ...
Devamını Oku

Ekler Hamuru

Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara di...
Devamını Oku

Şeker Hamuru Kurabiye

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarı...
Devamını Oku

Elmalı Pasta Hamuru

Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat bu ham...
Devamını Oku

Waffle Hamuru

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal...
Devamını Oku

Milföy Hamuru

Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay ol...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru Tarifi

Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır....
Devamını Oku

Evde Şeker Hamuru Yapımı

Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için e...
Devamını Oku

Çiğ Börek Hamuru

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek h...
Devamını Oku

Lazanya Hamuru

Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeş...
Devamını Oku

Hamur Köftesi

Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğ...
Devamını Oku

Baklava Hamuru

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı ...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi b...
Devamını Oku

Tuzlu Hamur İşleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın dev...
Devamını Oku

Milföy Hamurundan Börek

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç ç...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sı...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024