Mantı Hamuru

Mantı hamuru, genellikle mantıdan söz açılınca ilk akla gelen Kayseri mantısı, ancak her bölgenin kendine göre farklı çeşitlerde mantı hazırlamaktadır. Ancak Kayseri mantısının bir diğer özeliği de bir yemek kaşığına tam 40 adet Kayseri mantısını sığdırmaktır. Çünkü Kayseri mantısı kendine has bir lezzet olmasının dışında oldukça küçük ebatlarda hazırlanmaktadır.
Oldukça lezzetli olan mantı biraz zahmet isteyen bir yemek türüdür. Mantı özellikle baharat ve kıyma ile hazırlanmış olan iç harcı, hamur ile birleşmesinden sonra mükemmel bir tada sahiptir. Genellikle hazırlanan klasik mantı baharat aroması eklenerek hazırlanan kıymalı için açılmış olan küçük hamurların içine konması ile hazırlanmaktadır. Ayrıca mantı kendi kültürümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir ve en popüler yemek türüdür. Mantının yoğurt ile bir araya geldikten sonra en güzel sahnesi ise üzerine dökülen tereyağı ve salçalı sosudur. İsteğe göre mantının üzerine sumak da ekebilirsiniz.

Mantı hamurunun malzemesi

  • 2 su bardağı un,
  • 1 adet yumurta,
  • Tuz,
  • Aldığı kadar un,

Mantının iç malzemesi

  • 250 gram kıyma,
  • 1 adet büyük soğan (Rendelenmiş),
  • Yarım demet maydanoz,
  • Tuz, karabiber,

Mantının sosu

  • Yoğurt, sarımsak,
  • Nane, sumak,
  • Kırmızı pul biber,
  • Tereyağı,
Mantı hamuru nasıl yapılır?

Öncelikle unu bir kâsenin içine koyun ve ortasını açın yumurtasını, tuzunu ve bir miktar su koyarak kıvamını buluncaya kadar yoğurun.
Daha sonra bir oklava yardımı ile aldığınız mantı bezesini yaklaşık 5, mm inceliğinde açmaya özen gösterin. Açtığınız hamuru üzerine çok hafif un serpilen büyük ve geniş bir tahtanın ya da masanın üzerine alın. Tahtanın üzerine aldığınız hamuru enlemesine ve boylamasına yaklaşık 3-4 cm genişliğin de kareler keselim. Hamurun yuvarlak kısımlarını da ortasından büzerek fiyonk şekli verin ve daha sonra pişirmek için bir kenara kaldırılır.

Mantının iç malzemesi nasıl yapılır?

Çukur bir kabın içine aldığımız aldığınız kıymanın içine karabiber ve tuzunu ekleyin. Önceden yıkanmış olan maydanozları ve soğanı ince doğrayarak ekleyin, mantının içini çok sıkmadan hafifçe yoğurarak malzemelerin özleşmesini sağlayın.

Mantı hamurunun pişirilmesi ve sosunun hazırlanması, bir tencerenin için suyu ve tuzu ekleyerek kaynatalım. Bu sırada hazırlanan kıymalı harcı küçük parçalar şeklinde kesilen hamur parçalarının içine tek tek yerleştirelim. Hamurun uçları karşılıklı gelecek şekilde köşelerini birleştirin ve sıkıca kenarlarını kapatın. Un serpilmiş olan başka bir tepsinin üzerine hazırlanan mantı hamurlarını biriktirin. Tenceredeki kaynayan suyun içine mantı parçalarını bırakalım ve orta dereceli ateşte yaklaşık olarak 15 dakika kadar pişirin. Pişip pişmediğini kontrol edin daha sonra mantı hamurlarını açmamaya özen göstererek süzgeç ile süzerek alalım. Ayıklanarak dövülmüş olan sarımsak tanelerini yoğurdun içine karıştırın ve büyük geniş bir tepsinin içine alalım. Sosu için tavaya tereyağını kızdıralım ve süzdüğünüz mantının üzerinden gezdirin. Sarımsaklı yoğurt ile mantıları karıştırın. Tavanın içine tereyağını koyun ve kırmızı pul biberi de ekleyin, ancak biberler yanmadan mutlaka tavayı ocaktan alın. Hazırladığınız mantının üzerine gezdirin, arzuya göre nane ve sumak da ekebilirsiniz. Sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.
23.01.2024 03:43:39
Mantı Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantı Hamuru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mantı Hamuru"
Yaklaşık iki ay önce üniversite zamanından süre gelen erkek arkadaşımla evlendim. Çok mutluyum ve allah isteyen herkese nasip etsin. Eşime güzel ve çeşitli yemekler hazırlamak vw kendinin de beğenmesi beni çok mutlu ediyor. Dün eşim bu akşam için benden mantı yapmamı isedi. Mantı hamuru nasıl hazırlanır?
Esma . 24.10.2018 19:23:46

Ekmek Kadayıfı Hamuru

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde dah...
Devamını Oku

Kruvasan Hamuru

Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yi...
Devamını Oku

Makarna Hamuru

Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem? Diye ...
Devamını Oku

Ekler Hamuru

Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara di...
Devamını Oku

Şeker Hamuru Kurabiye

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarı...
Devamını Oku

Elmalı Pasta Hamuru

Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat bu ham...
Devamını Oku

Waffle Hamuru

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal...
Devamını Oku

Ispanaklı Börek Hamuru

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla ...
Devamını Oku

Milföy Hamuru

Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay ol...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru Tarifi

Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır....
Devamını Oku

Evde Şeker Hamuru Yapımı

Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için e...
Devamını Oku

Çiğ Börek Hamuru

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek h...
Devamını Oku

Lazanya Hamuru

Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeş...
Devamını Oku

Hamur Köftesi

Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğ...
Devamını Oku

Baklava Hamuru

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı ...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi b...
Devamını Oku

Tuzlu Hamur İşleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın dev...
Devamını Oku

Milföy Hamurundan Börek

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç ç...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sı...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024