Peynirli hamur işleri, hamur işi çeşitlerinde en fazla tercih edilen peynirli hamur işleridir. Peynirli iç harç hazırlanarak farklı çeşitlerde birçok hamur işi yapmak mümkündür. Özel günlerde, 5 çaylarında ya da gün masalarında tercih edilebilecek hamur işi tariflerine yazımızın devamında ulaşabilir, tariflerimiz ile günün yıldızı olabilirsiniz.
Peynirli Hamur İşleri
Peynirli Mayalı Poğaça
Peynirli Mayalı Poğaça İçin Gerekli Malzemeleri
- 8 su bardağı un
- 3 su bardağı ılık süt
- 3 tane yumurta (1 tanesi poğaçaların üzeri için)
- 3 çorba kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket insant maya
- 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
İçi için
- Yeteri kadar beyaz peynir
- Yeteri kadar ince kıyılmış maydanoz
Peynirli Mayalı Poğaça Nasıl Yapılır?
Çukur bir karıştırma kabına un elenerek alınır. Üzerine maya, sıvı yağ, toz şeker, tuz, ılık süt ve yumurtaları ekleyip homojen bir şekilde karıştırılır. Yaklaşık 15 dakika hamurun yoğrulması ve iyice özleşmesi gerekir. Hamurun kıvamı hafif ele yapışacak yumuşaklıkta olmalıdır. Yoğrulan hamurun üzeri bir bez ile kapatılarak yarım saat mayalanması beklenir. Hamurun güzel mayalanması ve özlü olması için mümkün olduğunca fazla yoğrulmalıdır.
Çukur bir kâsenin içine beyaz peynir ezilir ve üzerine ince kıyılmış maydanoz ilave edilip karıştırılır.
Hamurun bekleme süresi tamamlanınca yumurtadan ufak parçalar koparılıp, avuç içinde hafif açılır. Arasına peynirli iç harçtan koyularak ay şeklinde kapatılır. Fırın tepsisine yanmaz kâğıt serilir ve hazırlanan poğaçalar tepsiye sıralanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 200 derecede önceden ısıtılmış fırına verilir. Altı ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Sodalı Peynirli Poğaça
Sodalı Peynirli Poğaça İçin Gerekli Malzemeleri
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı soda
- 1 paket yaş maya
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 şeker kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- Alabildiğince un
İçi için
- İnce kıyılmış maydanoz
- Ezilmiş beyaz peynir
- Pul biber ve nane
Üzeri için
- 1 yumurta sarısı, çörek otu, susam
Sodalı Peynirli Poğaça Nasıl Yapılır?
Çukur bir yoğurma kabına, un hariç tüm malzeme eklenerek karıştırılır. Malzemeler homojen bir şekilde karıştıktan sonra azar azar un ilave edilip yoğrulmaya başlanır. Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Güzel ve özlü bir kıvam alan hamurun üzeri yanmaz kâğıt ile kapatılarak 50 derece ısıtılmış fırına verilip yarım saat mayalandırılır. Mayalanarak hacmi 2 kat artan hamur fırından alınır ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak mutfak tezgâhında çay tabağı büyüklüğünde avuç içi ile açılır. Çukur bir kabın içinde ezilmiş beyaz peynir, ince kıyılmış maydanoz, kırmızı pul biber ve nane harmanlanır. Tezgâhta açılan hamurların arasına hazırlanan iç harç koyulup rulo şeklinde katlanır. Fırın tepsisi yağlanarak hazırlanan rulolar tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Tercihe göre çörek otu ya da susam serpiştirilerek süslenir. 200 derecede fırın ısıtılarak poğaçalar sıcak fırına verilir. Poğaçaların altı üstü kızarana kadar fırınlanır. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Peynirli Ay Poğaça
Peynirli Ay Poğaça İçin Gerekli Malzemeleri
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 4 su bardağı un
- 2 çorba kaşığı toz şeker
- 1 şeker kaşığı tuz
- 8 yemek kaşığı margarin
- 1 paket instant maya
İçi için
- Beyaz peynir
- İnce kıyılmış maydanoz
Üzeri için
Peynirli Ay Poğaça Nasıl Yapılır?
Karıştırma kabına ılık su, süt ve maya alınarak karıştırılır. Üzeri kapatılarak 10 dakika bekletilir. Ardından diğer malzemeler eklenerek homojen bir şekilde yoğrulur. Yaklaşık 15 dakika yoğrulduktan sonra üzeri kapatılarak yarım saat mayalanır. Mayalanan hamur iki eşit parçaya bölünür. Mutfak tezgâhı hafif unlanarak ilk beze merdane ile açılır. Açılan hamur sigara böreği gibi 12 parçaya kesilir. Peynirli harç için tüm malzeme çukur bir kabın içinde karıştırılır. Kesilen hamurların geniş kısmına peynirli harçtan koyularak rulo şeklinde sarılıp, ay şekli verilir. Yağlanmış tepsiye dizilir. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Fırın tepsinin üst kısmı streç ile kaplanarak poğaçalar buzdolabında bir gece bekletilir. Ertesi gün üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 200 derecede ısınmış fırında kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.