Pide Hamuru
Pide hamuru, genellikle pek çok çeşitte pide yapılmaktadır. Büyük küçük herkesin severek yediği besleyici bir besin kaynağıdır. Özellikle içine kullanılan malzemeler ile oldukça farklı lezzetlerde pide çeşitleri yapılabilmektedir. Ancak önemli olan pide hamurunun hazırlanmasıdır. Çünkü pide hamuru normal hamurlara oranla biraz daha sert yoğurularak hazırlanmaktadır.
Fakat evde yapılan pide hamuru mayalı olduğu için normal kulak memesi yumuşaklığında yoğurulması gerekmektedir. Evde istediğiniz zaman pide hamurunu hazırlayarak farklı malzemeler kullanarak pide hazırlayabilirsiniz. İster üzeri açık olsun isterse kapalı olsun mükemmel pideler hazırlamak artık çok kolaydır. Ayrıca pide hazırlarken tek bir malzeme yerine kısım kısım farklı malzemelerde kullanabilirsiniz.
Pide hamurunun malzemesi- 2 kilodan biraz eksik un,
- 1 su bardağı süt,
- 1 paket yaş maya,
- 1 tatlı kaşığı toz şeker,
- 1,5 tatlı kaşığı tuz,
- Bir miktar su,
Pidenin iç malzemesi- 1 kilo yağsız kıyma,
- 4 adet yeşil biber,
- 4 adet kırmızı biber,
- 3 adet domates,
- 3 adet kuru soğan,
- 1 küçük kâse ince kıyılmış maydanoz,
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası,
- 3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı,
- 1 su bardağı su,
- 1 yemek kaşığı pul biber,
- 1 yemek kaşığı tuz ve toz biber,
Pide hamurunun yoğrulması, öncelikle derin bir kâsenin içine unu alalım ve ortasında çukur açalım.
Daha sonra mayayı küçük bir kâsenin içerisine şekeri de ekleyerek ılık su ile kabarması için bırakalım. Kabaran mayayı, sütü, tuzu kâsenin içine ilave ederek karıştıralım. Yoğurma işlemi sırasında gerekli duyuldukça ılık su ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayalım. Hazırladığımız pide hamurunu yaklaşık 1 saat dinlenmesi için bir kenara kaldıralım.
Pidenin iç malzemesi nasıl yapılır?
Diğer tarafta pidenin iç malzemesini hazırlayalım. Öncelikle biberlerin kök kısımlarını çıkararak robottan geçirelim. Soğanları da aynı şekilde ortadan dörde böldükten sonra çok ezmeden dikkatlice çekelim. Pidenin içerisindeki biber ve domatesler biraz belli olmalıdır. Maydanozu da ince ince doğradıktan sonra büyük bir kabın içerisinde kıymayı, biberleri, domatesleri, soğanı da ekleyerek karıştıralım. Daha sonra baharatları ve tuzunu ilave edip yoğurmadan sadece el yordamı ile karıştıralım. En son işlem olarak maydanozu ve suyunu ilave edelim hafifçe sıkmadan karıştıralım. Artık pidenin iç harcı hazırlanmış oldu. Şimdi sırada dinlenmiş olan pide hamurunu cevizden biraz büyük bezeler alarak uzun ve ince şekilde açalım. Daha sonra hazırladığımız pide harcından bir miktar alarak hamurun üzerine düzgün bir şekilde yayalım. Önceden 250 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık 5 dakika kadar altı kızarıncaya kadar pişirelim. Bu arada fırın tepsisi daha önceden ısıtılmış olmalı pide hamurunu ısındıktan sonra üzerine koyarak pişirelim. Sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.
22.01.2024 01:13:28
Pide Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Pide Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|