Pizza hamuru: Pizza yediden yetmişe herkesin severek yediği bol çeşitli bir hamur işidir. Çocukların tek tek zorla yediği ne kadar yiyecek var ise pizzanın içinde severek yiyorlar. Tembel annelerin içinde tam bir kurtarıcıdır pizza. Gezmeden mi geldiniz yemeyiniz mi yok ara pizzacıyı gelsin boy boy pizzalar. Bir de öğrenci iseniz ve fazla çeşit yemek bilmiyorsanız pizza sipariş etmek kaçınılmaz oldu.
Her ne kadar dışarıdan pizza sipariş etmek büyük kolaylık olsa da ben evde kendim yapmayı tercih edenlerdenim. Dışarıdan sipariş ettiğimiz her pizzanın hijyen durumu ve kullanılan malzemelerin kalitesinden emin olamıyoruz bu yüzden pizza hamuru yoğurup evimde yapmayı tercih ediyorum ve gönül rahatlığı ile çocuklarıma ve misafirlerime ikram ediyorum.
Her gün Televizyon ekranlarında veya kapılarımıza dağıtılan reklam broşürlerinde çeşitli pizza reklamlarını görüyoruz. Bazen bu iştah kabartan reklamlara karşı koyamayıp aldığımız çok oluyor fakat ne kadar sağlıklıdır bilmiyoruz. Bildiğimiz bir şey var ki şarküteride dönen hileler ve hijyenden uzak ortamlar. Köklü kurumları tenzih ederek söyleyebiliriz ki pizza yapımında kullanılan çoğu malzemeler yani salam sosis sucuk pastırma gibi ürünlerin maliyeti az olsun diye ucuz olan ve merdiven altı ürünleri kullanılmaktadır. Sırf bu yüzden evimizde kendi pizza hamuru yoğurup kalitesinden emin olduğumuz malzemeleri kullanarak dilediğimiz gibi pizza yapabiliriz ve o çok sevdiğimiz masum yavrularımıza sağlıklı ve hijyenik ortamlarda çıtır çıtır lezzetli pizzalar hazırlayabiliriz.
Pizza hamuru için gerekli malzemeler
1,5 su bardağı ılık süt,
1,5 su bardağı ılık su,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 yemek kaşığı tuz,
40 gram yaş maya,
Alabildiğince un, yaklaşık bir kilo undan 1 su bardağı fazlası un alıyor,
Pizza Hamuru Nasıl Yapılır?
Derin bir kâseye yaş mayayı koyup üstüne 1 kaşık şekeri atalım daha sonra ılık sütü ilave edip mayanın köpürüp kabarmasını bekleyelim. Maya kabarınca üstüne diğer malzemeler olan ılık su, sıvı yağ ve tuzu da ekleyip unu yavaş yavaş ilave edelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmemiz lazım. Bu yüzden unu ağır ağır kuyun ve kıvamını tam ayarlayın katı bir hamur elde ederseniz pizzanız taş gibi olur. Yoğurduğumuz pizza hamurun üstünü örtüp 20 dakika kadar bekletelim. Bekletip kabarmasını sağladığımız hamuru dilediğimiz büyüklükle eşit parçalara ayıralım yapacağımız pizzanın boyutuna göre. Ayırmış olduğumuz parçalardan birini alıp tezgâhın üstünde çok az un serperek açalım. Yalnız açma işlemi sırasında kesinlikle oklava veya merdane kullanmıyoruz ellerimizle açıyoruz diğer türlü oklava veya merdane ile açtığımız pizza hamuru istediğimiz esneklikte olmaz ve hiç kabarmaz. Elimizle açtığımız pizza hamurunu altını margarinle yağladığımız tepsilere diziyoruz. Margarin sürüyoruz çünkü pizza hamuru biraz esnek bir hamur olduğu için sıvı yağ veya un serper isek hamur geri toplanacaktır. Tepsinin altına margarin sürdüğümüzde hamur yapışacak ve toplanmasını engelleyecektir hem de piştiğinde kolayca tepsiden çıkmasını sağlayacaktır. Tepsiye yerleştirdiğimiz hamurları 10 dk. Da malzemelerini koymadan tepside bekletip daha sonra dilediğiniz malzemeyi dizebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz pizzanızı 15 veya 20 dk. Önceden 170 derece ısıtılmış fırında pişirebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık size ve sevdiklerinize afiyet olsun.
20.01.2024 17:34:06
Pizza Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
İyi günler çocuklarım pizzayı çok seviyor. Dışarıda yemek yerine bazen evde kendim yapmayı istiyorum. Kendim yaptığım zaman da gayet güzel oluyor fakat bu sefer kalabalık bir arkadaş topluluğu gelecek. Acaba fırından hazır hamur alsam pizza hamuru yerine geçer mi? Lütfen bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim. Memduh . 30.08.2018
Rüştü : Merhabalar, evde pizza yapmak için önce hamuru için ekmek fırınından alacağınız hamuru kullanabilirsiniz. Bu şekilde hamura iç harçları eklenerek evde fırında pişirilebilir. Afiyet olsun. 05.09.2018 23:39:28
Aysu : Pizza hamuru mayalı bir hamurdur mayalı hamur yapan fırından alınıp tercih edilebilir.Pizza hamuruna ilaveten süt şeker eklemek gerekir fırında öle yapılmadığı için evde yapmak daha iyi olacaktır. 04.09.2018 19:51:35
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024