Poğaça Hamuru

Poğaça hamuru maya, süt ve su ile yapılan özellikle sabah kahvaltılarında tüketilmesinin yanı sıra gün içinde her öğünde yenebilen poğaçanın yumuşacık hamurudur. Poğaça hamuru yapımı oldukça kolaydır ancak kıvamı tutturmak huusunda dikkat etmek gerekir. Poğaça tek bir ürün gibi görünse de ev yapımı, hazır poğaça, peynirli poğaça, patatesli ve zeytinli poğaça, pofuduk veya kat kat poğaça gibi şekli ve içerisine giren malzemenin çeşidine göre isimler almaktadır.
Şimdi biz maya ve kabartma tozu ile hazırlanan poğaça hamuru tarifi yapalım.

Poğaça Hamuru İçin Gerekli Malzemeleri

  • Bir paket yaş maya.
  • Bir su bardağı ılık süt.
  • Yarım su bardağı ılık su.
  • Yarım su bardağı sıvı yağ.
  • Bir tatlı kaşığı tuz.
  • Bir çay kaşığı toz şeker.
  • Yeteri kadar un.

Poğaça Hamuru Nasıl Yapılır?


Derin bir kabın içerisine ılık süt ve ılık su koyularak maya içerisine bırakılır ve iyice eritilir. Eriyen mayanın üzerine sıvı yağ, tuz ve şeker de eklenerek karıştırıldıktan sonra un yavaş yavaş eklenir ve hamur yoğurulur. Hazırlanan hamurun kıvamı alışılmış olan kulak memesi kıvamından daha yumuşak olmalıdır. Bu sayede hem hamurun mayalanma süreci kısalır ve kabarık bir hamur elde edilir hem de yapılan poğaçaların yumuşacık ve pofuduk olması sağlanır. Ele yapışmayacak kıvamda yoğurulan hamur sıcak bir ortamda yaklaşık yarım saat mayalanmaya bırakılır. Eğer bekleyecek zaman yoksa hamur önceden kırk veya elli derecede ısıtılıp kapatılmış fırın içerisine bırakılır ve on dakika bekletilir.
Bu işlem hamurun mayalanma sürecini kısaltmaktadır. Mayalanma işleminin ardından isteğe göre içine malzeme koyularak veya şekil verilerek lezzetli poğaçalar hazırlanır.

Kabartma Tozu ile Poğaça Hamuru Malzemeleri

  • Bir paket kabartma tozu.
  • İki adet yumurta.
  • Bir su bardağı süt (İsteğe göre yoğurt da koyulabilir.)
  • Bir su bardağı sıvı yağ.
  • Bir su bardağı su.
  • Bir tatlı kaşığı tuz.
  • Bir çay kaşığı toz şeker.
  • Un
Kabartma Tozu ile Poğaça Hamuru Nasıl Yapılır?

Derin bir kap içerisine süt, sıvı yağ, şeker ve tuz alınarak üzerine yumurtalar kırılır. Yumurtanın birinin sarısı poğaçanın üzeri için ayrılır. Son olarak un ile kabartma tozu da eklenir ve hamur yoğurulur. Mayalı poğaçanın aksine bu hamur daha sert kıvamdadır. Ev yapımı poğaçalar da genellikle kabartma tozu kullanılmaktadır. Hazırlanan hamur dinlenmeye bırakılmadan poğaça istenilen şekilde ve tercih edilen malzeme ile yapılır.
19.01.2024 02:10:50
Poğaça Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Poğaça Hamuru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Poğaça Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ekmek Kadayıfı Hamuru

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde dah...
Devamını Oku

Kruvasan Hamuru

Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yi...
Devamını Oku

Makarna Hamuru

Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem? Diye ...
Devamını Oku

Ekler Hamuru

Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara di...
Devamını Oku

Şeker Hamuru Kurabiye

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarı...
Devamını Oku

Elmalı Pasta Hamuru

Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat bu ham...
Devamını Oku

Waffle Hamuru

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal...
Devamını Oku

Ispanaklı Börek Hamuru

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla ...
Devamını Oku

Milföy Hamuru

Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay ol...
Devamını Oku

Gözleme Hamuru Tarifi

Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır....
Devamını Oku

Evde Şeker Hamuru Yapımı

Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için e...
Devamını Oku

Çiğ Börek Hamuru

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek h...
Devamını Oku

Lazanya Hamuru

Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeş...
Devamını Oku

Hamur Köftesi

Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğ...
Devamını Oku

Baklava Hamuru

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı ...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi b...
Devamını Oku

Tuzlu Hamur İşleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın dev...
Devamını Oku

Milföy Hamurundan Börek

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç ç...
Devamını Oku

Krep Hamuru

Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sı...
Devamını Oku

Kurabiye Hamuru

Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024