Tart Hamuru
Tart hamuru, Özellikle çocukların bayılarak yediği pasta türlerindendir tart. Alışılmışın dışında hazır tartlar yerine evde kendi yaptığımız tartın yerini hazırları tutmaz. Hep görürüz ki pas tanelerde çeşit çeşit meyveli, çikolatalı tartları. Ama nasıl ve hangi koşullarda yapıldığını göremiyoruz. Onun için önce çocuklarımızın sağlığı ve sonra kendi sağlımız için bu güzelim mis kokulu leziz ve şık görünümlü tartı evde kendi imkânlarımız doğrultusunda yapalım.
Belki hiç yapma-yanlarınız olabilir ama gönül rahatlığı ile yapabileceğiniz bir tarif sizleri bekliyor. Üstelik tart hamurunu ve kremasını yapmak o kadar eğlenceli ve zevklidir ki. Her tart yaptığınızda farklı lezzetler ortaya çıkartırsınız. Buna kendiniz bile şaşırırsınız. Ama emin olun düşünüldüğü kadar zor değil, sadece bilmemiz gereken birkaç önemli püf noktalarıdır. O halde bu püf noktalara hep beraber daha yakından bakalım.
Tart hamuru için püf noktalar- İyi bir tart hamuru için özellikle tüm malzemelerin soğuk olması gerek. Malzemelerimizi kullanacağımız anda dolaptan çıkartmalıyız ve hatta mümkünse unu bile dolaptan çıkartmakta yarar vardır.
- Hamuru mümkün olduğunca az yoğurmalıyız. Mikser yardımıyla, bir çalıştırıp bir durdurmalıyız. Çünkü tart hamurunun içindeki tereyağı tane tane halinde gözükmeli fazla ezilmemeli Böylece çıtır çıtır ve ağızda dağılan bir tart hamuru elde etmiş oluruz.
- Hazırladığımız hamuru kesinlikle 3-4 saat buzdolabında dinlendirmeliyiz.
- Dinlenen hamuru arkadaşlar, merdane yardımıyla açmaya başlayabiliriz. Ama isteyen eliyle de tart kalıbına yerleştirebilir bastırarak. Bu hususta, hususta tek dikkat etmeniz gerekenler; hamurumuzu açarken fazla un kullanmamak, eğer un kalıntıları var ise bir fırça yardımıyla temizlemek. Yoksa tart sert olur.
- Tart hamurumuzu kalıbına koyarken her tarafının da eşit olmasına özen gösterelim.
Tart hamuru için gerekli malzemeler- 500 gr un
- 250 gr tereyağı
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşık pudra şekeri
Tart Hamuru Nasıl Yapılır?
Öncelikle mikser kabına unu, pudra şekerini, tuzu koyarak karıştıralım. Ardından yumurtasını ekleyelim ve son olarak da tereyağımızı koyalım. Kum gibi bir hamur haline gelecektir. Elimizle sıktığımızda birbirini tutmalı isterseniz bu kıvamı soğuk su ile yakalayabilirsiniz. Ardından tezgâhın üzerine streç film serelim ve harcımızı üzerine yayalım, sonra vakit geçmeden el çabukluğu ile hamurumuzu yuvarlayalım, streç film ile hamurumuzu dolapta 2 saat dinlendirelim. Dolaptan çıkarttığımız tart hamurumuzun içine konulan tereyağları tane tane gözükmelidir. Evet artık tart hamurumuz kalıbıyla buluşmaya hazır. Merdane ya da elle açılan hamur, kalıba eşit bir şekilde konur. Kalıbın, kenar tırtıklı yerine bastırmayı unutmayalım. Bir çatal yardımıyla delikler açalım ve pişirmeye hazır. İsteğinize göre krema ve meyvelerle, eğlenceli bir şekilde süsleyebilirsiniz. Gerçekten tadını bir aldığınızda artık her hafta sonu, severek yapabileceğiniz bir tatlı pasta türü olmuş oldu. Görüntüsü ve sunumu da bir o kadar şık. Tadı damağınızda kalması dileğiyle.
Afiyet olsun.
23.01.2024 04:07:57
Tart Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Tart Hamuru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|