Hamurdan Yapılan Şeyler Hamur, Türk mutfağında vazgeçilmez bir yere sahiptir. Çoğu yemeklerde, tatlılarda, pastalarda kullanılır. Ana yiyecek olarak tükettiğimiz ekmek yine hamurdan yapılır. Pizzalar, pideler, içli köfteler, kurabiyeler, kekler, mantılar, makarnalar ve börekler gibi birçok yiyecek hamur kullanılarak hazırlanır. Hamur olmadan Türk mutfağı yemekleri düşünülemezdi. Tabii ki tüm bu yiyeceklerde kullanılan hamurlar aynı değildir. Hepsinin hamurunda farklı malzemeler kullanılmaktadır. Bir yufka hamuru ya da börek hamuru tuzlu bir tada sahipken ve içerisinde un, su, yumurta bulunurken; kurabiye hamurunda şeker, un, kakao gibi malzemeler kullanılır. Kahvaltılardan akşam yemeklerine kadar her öğünde hamur ile yapılan yiyecekler bulunur ve sıklıkla sevilerek tüketilir. Bazı popüler tariflere bakalım. Kahvaltılık Mini Pizza Yapımı İçin Gerekli Malzemeler Hamuru İçin
Üzeri İçin
Kahvaltılık Mini Pizza Nasıl Yapılır? Minik pizzaların yapımı için ilk olarak hamurunu yoğurmak gereklidir. Hamuru için derin bir kaba bir su bardağı yoğurt, bir su bardağı sıvı yağ, bir tatlı kaşığı tuz ve bir paket kabartma tozunu koyun. Bu malzemeleri biraz karıştırıp ardından yavaş yavaş unu ekleyin. Yoğurma işlemine devam edin. Hamur yoğrulunca üzerini kapatıp bir kenara alın. Üzeri için olan malzemeleri hazırlamaya başlayın. İki adet domatesin kabuğunu soyun ve bir tabağa rendeleyin. Dilimlenmiş olan sucuk ve sosisleri isterseniz tekrar küp küp doğrayın ya da böyle kullanabilirsiniz. Yeşil biberleri ince halkalar şeklinde doğrayın. Yeşil biberi bir tavaya alın. Üzerine üç yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin ve rendelediğiniz domatesi de ekleyerek tavayı ocağa alın ve altını açın. Domates suyunu çekene kadar pişirin. Bir çay kaşığı karabiber ile bir çay kaşığı tuzu da ekleyip ocağı kapatın. Yoğurduğunuz hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alın ve eliniz ile hafif açın. Tüm hamuru bu şekilde açın ve yağlı kâğıt serilmiş olan fırın tepsisine dizin. Hamurları açıp dizdikten sonra ocakta pişmiş olan domatesli harçtan birer tatlı kaşığı kadar üzerine koyun ve kaşık yardımı ile her tarafına sürün. Yine tüm hamurlar için bu işlemi yapın. Ardından hepsinin üzerine birkaç adet doğranmış zeytin, sosis ve sucuk ekleyin. Son olarak da rendelenmiş olan kaşarı hepsine eşit olarak ekleyin. Önceden ısıtılmış olan yüz seksen derece fırına verin ve kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun. Kurabiye Hamuru İçin Gerekli Malzemeler
Kurabiye Hamuru Nasıl Yapılır? Kurabiye hamuru için yumurta, sıvı yağ, üç fincan pudra şekeri ve oda sıcaklığındaki margarin bir kaba alınır ve yoğrulur. Üzerine kabartma tozu ve un elenerek eklenir ve bir yandan da yoğrulmaya devam edilir. Bir su bardağı damla çikolata eklenir. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilene kadar un eklemesi yapılır. İstenilen kıvama gelince ceviz büyüklüğünde bezeler alınır ve istenildiği gibi şekil verilir. Ardından yüz seksen derece fırına verilir ve on beş dakika pişirilir. Afiyet olsun. |