Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Sağlıklı ve Lezzetli Ekşi Hamur Yapımı

Ekşi hamur yapmak zahmetli bir süreç olabilir, ancak evde kendi ekşi mayamızı hazırlayarak daha sağlıklı ve lezzetli ekmekler elde edebiliriz. Hazır maya yerine evde kendi mayamızı kullanarak istediğimiz sonucu elde edebiliriz. Ekşi maya, katkısız hamur ile yapılan ekmeklere eşsiz bir tat ve aroma katacaktır. Ayrıca, evde yaptığımız ekşi maya ile hazırlanan ekmekler geç bayatlar.

Bu makalede, sıkça yaptığım bir ekşi hamur tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Tamamen kendi deneyimlerim sonucu ortaya çıkan bu ekşi maya ile mis gibi köy ekmekleri yapabilirsiniz. Mutfağınızdan bu enfes kokuları eksik etmeyin.

Ekşi Hamur İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet maya kabı
  • 1 adet tahta kaşık
  • 1 çay bardağı un
  • 1 şişe hazır içme suyu

Ekşi Hamur Nasıl Yapılır?

Öncelikle hazırlayacağımız ekşi hamur mayasının kabı önemlidir. Bu kaplar çelik veya alüminyum olmamalıdır, çünkü maya bu kaplar içinde aşınır ve sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Bunun yerine en uygun seçenek, cam ve gıdaların saklanması için üretilen uygun kaplardır. Bu yüzden kullanacağımız kap, ağzı kapaklı cam ya da plastik kap olmalıdır. Diğer önemli bir konu ise maya hazırlarken klorsuz ve temiz su kullanmamız gerektiğidir. Son olarak, kullanacağımız un çeşidi isteğinize göre değişir. Ancak ben beyaz buğday ununu tercih ettim.

Ekşi mayanın hazırlanması yaklaşık 4 gün sürüyor ve 5. gün kullanıma hazır hale geliyor. Ağzı kapaklı maya kabımızı güzelce yıkayıp kurutuyoruz. İçerisine bir çay bardağı unu döküyoruz. Yarım çay bardağı suyu ilave ettikten sonra tahta kaşık ile karıştırıyoruz. Maya kabımızın kapağını kapatarak ılık bir yere kaldırıyoruz. Ertesi gün aynı işlemi tekrarlıyoruz. Maya kabımızın kapağını açıp içerisine bir çay bardağı un ve yarım çay bardağı su ekleyerek karıştırıyoruz. Bu işlemi 4 gün boyunca aynı şekilde uyguluyoruz. 4. gün sonunda maya artık kabarmış ve ekşimiş hale gelecektir.

Son olarak tahta kaşık ile karıştırıp buzdolabına kaldıralım. Artık ekşi mayamız kullanıma hazırdır. Ekmek hamuru için bir su bardağı ekşi maya kullanmanız yeterlidir. Ekşi maya dolapta beklerken üzerinde gri bir tabaka oluşabilir. Bu gayet normaldir. Eğer gri tabaka yerine pembe bir tabaka görürseniz, mayanız bozulmuş demektir ve kullanmadan çöpe atmalısınız. Tekrar yenisini yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamur Nasıl Açılır Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Nasıl Açılır Tarifi ve Malzemeleri

Basit Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Basit Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Güncel

Ev Yapımı Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır?

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır?

Hamur Nasıl Yapılır?

Hamur Nasıl Yapılır?

Elmalı Pasta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Pasta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Arabaşı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Arabaşı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mayasız Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mayasız Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri