Çarşaf Böreği Hamuru Ülkemizde buğday üretiminin oldukça fazla olması sebebiyle, hamur işlerinin de evlerimizde sıkça yapıldığını görmekteyiz. Çarşaf böreği, hemen hemen çoğu evde tercih edilen bir börek türüdür. Yapılışı biraz zahmetli olsa da, yemesi de bir o kadar lezzetlidir. Elle açılan çarşaf hamuru, doyurucu olup, çocuklarımıza bol vitamin ve sağlıklı bir yiyecek sunar. Okula giden çocuklarımız için de beslenmelerine konulabilecek uygun bir börektir. Çarşaf böreğinin çeşitleri ise isteğe göre değişiklik gösterebilir. Örneğin; ıspanaklı, patatesli, kıymalı, peynirli, tahinli, ve sebzeli gibi. Şimdi, çarşaf böreği hamurunun yapımına geçelim. Çarşaf Böreği Hamuru Malzemeleri
Çarşaf Böreği Hamuru Nasıl Yapılır? Öncelikle orta boy bir kaseye ılık süt ve yaş mayayı koyup, üzerine şeker ilave ediyoruz. Kaseyi kapatıp, mayanın kabarmasını bekliyoruz. Diğer yandan uygun bir yoğurma kabına un, tuz ve sıvı yağı ekliyoruz. Sonra sütlü karışımı unun üzerine döküyoruz ve yoğurma işlemine başlıyoruz. Ne çok yumuşak ne de çok sert bir hamur elde ediyoruz. 15-20 dakika beklettikten sonra hamuru küçük bezelere ayırıyoruz. Tabak büyüklüğünde açtığımız hamurun her katına iki kaşık tereyağı gezdiriyoruz. Bu, hamurun tel tel olmasını sağlar. Ardından bu işlemi bitirdikten sonra, temiz bir örtüye hamurumuzu mümkün olduğunca ince bir şekilde elimizle yırtmadan açmaya başlıyoruz. Zaten esnek bir hamur olduğu için açtıkça açılacaktır. Arzuya göre içerisine eşit bir şekilde ne istiyorsanız koyabilirsiniz. Damak zevkinize göre bu istek değişir. Sonra kenarından başlayarak örtünün ucundan kaldırarak, hamurun bitiş yerine kadar devam ettiriyoruz. Bu işlem bitiminde tepsiye dilediğiniz şekilde, ister yuvarlak ister kare şeklinde döşeyebilirsiniz. Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden olan çarşaf böreği, görüntüsü ile oldukça zengin olup, şıklığını korumaktadır. En güzel misafirlerinize lezzeti ve görüntüsü müthiş olan çarşaf böreğini yapmanızı dilerim. Afiyet olsun. |